Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Kad Hari Raya

Buat teman-teman yang hadir di blog Seri sudi kiranya menerima kad raya yang tak seberapa ini.




Hello sahabat Seri semua, disini Seri ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir Bathin kepada semua sahabat-sahabat Seri yang berkunjung keblog Seri serta memberi dorongan kepada Seri.

Dan tak lupa Seri sertakan koleksi pantun untuk Hari Raya buat sahabat Seri semua:


Koleksi Pantun Raya


Puasa itu satu perintah,
Oleh Allah yang maha perkasa;
Perintah itu jangan dibantah,
Wajibnya itu pada yang berkuasa.

Dingin di perigi waktu pagi,
Berkokok ayam ditengah laman;
Aidil fitri menjelma lagi,
Tamatlah ujian bagi yang beriman.

Lemah lembut tuan puteri,
Berhias pandai cantik dipandang;
Meriah menyambut Aidilfitri,
Sahabat handai datang bertandang.

Tanpa mengira miskin kaya,
Pangkat kedudukan hamba shaya;
Sama-sama menyambut raya,
Maaf-maafan dihari bahagia.

Hari raya hari yang berkat,
Bermaaf-maafan sesama saudara;
Hai manusia bulatkan tekad,
Perintah Allah laksanakan segera.

Disisir diandam dengan cekap,
Potong rambut pelbagai gaya;
Puasa sebulan sudahlah lengkap,
Kita menyambut Hari Raya.

Lemah lembut tuan puteri,
Berkain cindai cantik dipandang;
Meriah menyambut Aidilfitri,
Sahabat handai datang bertandang.

Gua Niah pintunya lebar,
Dayak dusun jadi penjaga;
Datuk nenek tidak tersabar,
Kuih tersusun di atas meja.

Dengan segala kerendahan hati,
Mohon ceriakan Hari Raya Fitri;
Dengan kesediaan mengampuni,
Segala kesalahanku selama ini.

Pasar baru pasar pakaian,
Sangat ramai menjelang lebaran;
Bila saya ada kesalahan,
Sangat senang bila dimaafkan.

Beli batik di Beringharjo,
Jangan lupa membawa tas;
Akulah orang paling bejo,
Bila salahku kau anggap lunas.

Bila hutang jangan lupa mengembalikan,
Jangan bikin kapok si pemberi pinjaman;
Mari kita indahkan hari lebaran,
Dengan saling memaafkan.

Mohon maaf atas buku pinjaman,
Yang lama baru kukembalikan;
Selamat hari lebaran,
Mohon maaf atas segala kesalahan.

Tinta printermu yang kuhabiskan,
Akan segera kubelikan;
Mohon maafkan segala kesalahan,
Agar lebaran enak kurayakan.

Naik motor pinjaman malah ditilang,
Jangan anggap sebuah kesengajaan;
Agar lebaran hatiku lapang,
Jangan tega kesalahanku tidak dimaafkan.

Pinjam motorku kehabisan bensin,
Bukan pertanda aku minta dibelikan;
Idul Fitri kita saling bersilaturahim,
Agar hati kita kembali nyaman.

Tanaman bakung bukan gelombang cinta,
Harganya tak akan sampai berjuta-juta;
Mohon maafmu dengan sepenuh cinta,
Hari lebaran kita rayakan dengan suka cita.

Adenium berbunga merah,
Anthurium bergaris-garis ungu;
Aku mohon segala salah,
Dihanyutkan dalam lautan maafmu.

Bawang putih antimikroba,
Bisa juga turunkan tekanan darah;
Bahagialah di Hari Raya,
Mohon maafkan segala salah.

Bawang merah sembuhkan asma,
Bayam baik buat sistem pencernaan;
Berbahagialah di hari raya,
Hiasilah dengan kedermawanan.

Brokoli antikanker dan antioksidan,
Daun pepaya meningkatkan nafsu makan;
Bila dirimu tidak keberatan,
Daku perbaiki hubungan persahabatan.

Daun singkong pencegah anemia,
Jagung baik untuk otak dan sistem syaraf;
Kalau Engkong berhari raya,
Jangan lupa kesalahan saya diberi maaf.

Kubis menyembuhkan luka lambung,
Dan membantu pertumbuhan;
Sakit hatimu bila salah dosaku kau tabung,
Akan lebih ringan bila kau maafkan.

Black Giant Arabicum,
Janjikan keindahan adenium;
Mengapa kesalahanku harus dikulum,
Bila memaafkan membuat mulutmu tersenyum.

Bila panas sengaja berpayung,
Agar kulit tidak berbayang;
Lebaran kesalahan kita saling digantung,
Agar beban hati kembali ringan.

Bila semua salah orang kita timbun,
Sampah pergaulan akan bebani diri;
Bila lebaran kita saling memberi ampun,
Semoga dosa kita tak lagi saling membebani.

Kesalahan orang yang kita ingat-ingat,
Akan jadi beban sepanjang hayat;
Bila ada kesalahan mohon di beri maaf,
Semoga persahabatan kita semakin kuat.

Persahabatan tak harus rusak karena hutang,
Bila tak lupa untuk mengembalikan;
Persahabatan kita semoga semakin matang,
Setelah lebaran kita saling memaafkan.

Benarkah uang pinjaman pangkal retaknya persahabatan?
Tidak benar bila ada kesediaan untuk mengembalikan!
Sahabat selamat Hari Lebaran,
Mohon maafkan segala kesalahan.

Bila aku tak pernah main ke rumahmu,
Bukan berarti kau tak lagi ada di hatimu;
Bila aku punya kesalahan atas dirimu,
Mohon ampuni jangan disimpan di hatimu.

Mulut tajam tak akan kusadari,
Hingga kau menunjukkan luka hatimu;
Mohon maafkan aku di Hari Fitri,
Agar diriku lahir kembali suci.




Kad Raya Dari Teman Seri

















30 Pandangan:

narti September 16, 2009  

mohon maaf lahir dan batin juga.

cybernetic88 September 16, 2009  

amboi pnjngnye pantun. hee. slmat hari raya k =)

olin September 17, 2009  

selamat hari raya~

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. September 17, 2009  

wah cantik la kad raya seri..suka minah tengok

ZULKIFLI BIN MOHAMED September 17, 2009  

Salam SeriBahasa,

"salam Syawal yang jernih",

"terima kasih kerana menjemput saya mengambil
kad raya maya di laman ini, saya amat menghargainya - tapi saya lebih suka ianya terus di laman ini (tanpa diambil), untuk itu saya akan terus ke mari ke laman ini pada ketika-ketika lainnya",

"harap SeriBahasa tidak berkecil hati".

moenas September 17, 2009  

maafin juga ya kesalahan ane selama ini

RISKI September 17, 2009  

iya sama2 maafin saya juga selamat hari raya idul fitri.. awardnya saya ambil dulu tapi belum bisa di posting kemungkinan di hari jumat.. makasih ya :)

Rizky2009 September 17, 2009  

t terasa lebaran tinggal 3 hari lagi..

bagi award buat kamu take here http://rizky2009.blogspot.com/2009/09/award-ke-17181920-dan-21.html

IHSAN September 18, 2009  

mohon maaf lahit bathin

semoga amal ibadah kita diterima Allah SWT

ina September 18, 2009  

Sebening fiber optik,
sebersih sinyal wifi,
dgn segala kerendahan hati
mari kita buka bandwith maaf
sebesar-besarnya di hari yg fitri ini

"Mohon Maaf Lahir dan Batin"

NURA September 18, 2009  

salam sobat
trims kunjungannya,,trims juga saya diberi kad raya ini.

mohon diterima award dari blog NURANURANIKU.
di ARSIP NURA "SHARE AWARD BY NURA"
sebagai tanda trims atas kunjungannya dan persahabatan.

selamat menyambut hari raya Idhul Fitri 1430H
minal aidhin walfaidzin.

al-basri September 18, 2009  

salam buat seri.
terima kasih atas kad raya dari seri, saya dah ambil dan sudah diposting...

SELAMAT HARI RAYA BUAT SERI, MAAF ZAHIR DAN BATIN.
semoga persaudaraan antara kita sentiasa segar.

salam cinta damai

ateh75 September 18, 2009  

Salam kak seri..saya haturkan terimakasih atas kadnya ,saya lang sung boyong ya..

Minal aidin wal faizin

osi September 18, 2009  

Selalu saja Seri buat pantun yang bagus di posting....

osi September 18, 2009  

Met lebaran Seri ... Mohon maaf Lahir dan Bathin

×÷·´¯`·.·•[ peace ]•·.·´¯`·÷× September 18, 2009  

MINAL AIDZIN WAL FAIDZIN MOHON MA'AF LAHIR & BATHIN .SELAMAT HRI RAYA IDUL FITRI 1430H

linda September 19, 2009  

Minal aidin wal faizin juga ya, ma'af lahir dan batin :)

jola76 September 20, 2009  

Selamat Hari Raya Idul Fitri, mohon maaf lahir dan batin

NURA September 22, 2009  

salam sobat
terimakasih sudah follow ,,saya juga sudah follow balik nich ya,,

selamat idhul fitri 1430 H.
MINAL AIDHIN WALFAIDZIN.

Delimasari September 23, 2009  

salam aidilfitri..
baru follow.. xpe ke?

Zippy September 23, 2009  

Met Idul Fitri teman...
Maaf lahir batin yah.... :)

Vijai September 23, 2009  

Thanks for ur visit pal. pls visit daily my blog i will visit urs.

kelor September 24, 2009  

salam aidilfitri.

fia al Kurosawa September 24, 2009  

maaf kunjungan balasan agak terlambat, maafkan aq juga seri...mohon maaf lahir dan bathin...semoga sahabat di sini sihat selalu...Amin ya rabbal 'alamin...

jhonson blog September 24, 2009  

pantun yg bagus...mohon maaf lahir dan batin... :)

mybisnis September 25, 2009  

ku bertandang tak memilih hari
demi jumpa sahabat di hati

Free Tips September 25, 2009  

Selamat Hari Raya Idul Fitri. Minal Aidin Walfaizin. Mohon Maaf Lahir dan Batin.
Seri, minta maaf, menjelang hari raya dan selama liburan ini, aku sibuk dan jarang OL. Maaf kalo terlambat ucapkan selamat. Aku terima kartu ucapannya.

websmaster.info September 25, 2009  

lebaran udah lewat nih :D

budiawanhutasoit September 26, 2009  

better late than never...
selamat hari Raya ya seri..
Mohon maaf lahir bathin....

Tanpa Nama,  Januari 06, 2011  

If you could e-mail me with a few suggestions on just how you made your blog look this excellent, I would be grateful.

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger