Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Ulang Tahun Pertama Seri Bahasa

Ngak di rasa waktu begitu cepat sekali berlalu, begitu juga dengan usia blog Seri Bahasa rupanya bulan April ini sudah genap berusia setahun. Kalau ngak silap tepat tanggal 20/04/2010.

Banyak sekali suka duka yang Seri alami sewaktu ngeblog dialam maya. Yang Seri ngak pernah lupakan pernah gagal enam kali ketika membina dan belajar ngeblog. Pengalaman yang begitu pahit hampir memadamkan semangat Seri. Tapi mungkin nasib masih menyebelahi Seri. Ketika melayari internet menggunakan keyword seribahasa dan setelah di periksa dengan teliti ternyata belum ada lagi blogspot.com yang menggunakan keyword seribahasa.

Kenapa Seri membina Blog Sri Bahasa? Jawabannya cukup mudah, sebagai seorang yang minat pada sastera sukar sekali Seri menyalin pantun atau simpulan bahasa untuk kegunaan peribadi. Kalau ada pun harus menyalin satu persatu. Sebagai contoh pantun lengkap Kurik Kundi Merah Saga, Seri menyalinnya dari internet mengambil masa sebulan itu belum menyusun semula. Jadi Seri terfikir bagaimana kalau anak-anak sekolah ingin menyalin untuk kegunaan mereka sudah pasti mengambil waktu. Kalau di blog Seri, Seri perkirakan ngak sampai 45 menit bisa mencopy-paste keseluruhan isi kandungan Kurik Kundi Merah Saga.

Minggu pertama serta kedua pengunjung keblog Seri amat tidak memberangsangkan. Justru di sini Seri ingin menasihatkan kepada para newbie, hakikat kegagalan Seri sebelumnya kerana ngak pernah memasang c/box atau s/box untuk melakukan blogwalking. Satu kesilapan yang sepatutnya harus dihindari oleh seorang newbie.

Aneh tapi benar Seri yang menetap di Daerah Kinabatangan Sabah harus punya nasib di negara tetangga iaitu Indonesia. Ini kerana ketika mula blogwalking hingga akhir tahun tempat Seri hanya di Indonesia dan jarang sekali blogwalking di negara sendiri. Tapi bagi Seri selama lapan bulan di negara tetangga banyak sekali pengalaman serta ilmu yang Seri perolehi dari teman-teman disana.

Memperolehi PR4 hanya dalam jangka waktu 8 bulan ngeblog sesuatu yang Seri ngak terfikirkan. Tapi ini semua adalah hasil dari kerjasama para bloger selain itu harus ngak malu bertanya kepada bloger yang lebih senior dari kita.

Blogwalking bukan bererti kita hanya membuat lawatan serta meninggalkan pesan di shoutbox para teman. Gunakanlah kesempatan ini untuk belajar cara-cara mereka mengelola blog, tatacara susunan kerana ini amat penting bagi sesebuah blog agar kelihatan cantik dan menarik di mata para pengunjung.

Bulan depan Seri akan menceritakan rahsia cara-cara menaikkan pagerank (PR) dengan cepat dan mudah. Akhir sekali jutaan terimakasih Seri kepada semua pengunjung blog ini, tanpa bantuan serta dukungan kalian blog Seri Bahasa bukanlah seperti apa yang ada sekarang.


Alam maya tanpa sempadan,
Tempat kita buat pertemuan;
Hari berganti tak dirasakan,
Usia setahun Seri rayakan.

Tempat kita buat pertemuan,
Sambil bertamu bertukar fikiran;
Usia setahun Seri rayakan,
Salah dan silap harap maafkan.

Sambil bertamu bertukar fikiran,
Semoga bermanfaat buat kita;
Salah dan silap harap maafkan,
Inilah amalan budaya kita.

32 Pandangan:

Rival Aditya April 26, 2010  

mengamankan yg pertamaxxx dlu.,,

Rival Aditya April 26, 2010  

wah selamat sobat udh genap 1 thun blognya, tpi hebatnya sobat bisa mendapat PR 4 dlm jangka waktu 8 bulan., sungguh hebat

informasi jambi April 26, 2010  

selamat ulang tahun buat blog seri bahasa semoga blognya kedepan tambah bagus dan cantik,,, dan banyak pengunjungnya,,,

mimi April 26, 2010  

Slamat buat seri...smoga bertambah semangat untuk terus blogging ...~~huge mimi~~

RADJA BONTANG April 26, 2010  

selamat ulang tahun buat seribahasa semoga blognya semakin keren dan tambah cantik serta blognya lebih bermanfaat lagi untuk orang banyak

BUDAYA KUTAI April 26, 2010  

selamat untuk blog seribahasa semoga blog ini semakin diminati oleh masa

Marten Mazza April 26, 2010  

congratulations my friend........keep exist... ^_^

Uda April 26, 2010  

tahniah seri..

teruskan usha seri..

Norgadis Labuan April 26, 2010  

Sini tempat kita dipertemukan,
Tulisan jadi bahan bicara,
Usia setahun Seri rayakan,
Saya di sini turut gembira.

Usia setahun Seri rayakan,
Gembira dihati turut dirasa,
Tiada salah perlu dimaafkan,
Moga dirimu tetap ceria.

aimy April 26, 2010  

wahh time bday sy ulangtahun blog seri ye..
keep writing my dear fren =)

Shiela Latif April 26, 2010  

salam seri happy birtday for your blog...dah setahun yer..akak bru jer nak mula 2~3 bulan..tapi sis happy dapat kenal seri dalam dunia blogging nie...so insyaallah tetiap hari sis akan lawat blog dek seri yang best nie... :)

noor afzan April 26, 2010  

tahniah yea seri..
dah setahun rupanya.
nak tahu gak cara2 nak up pagerank tu..
thanks in advance for sharing..=)

kartu kredit April 27, 2010  

Selamat ulang tahun semoga sukses selalu, jangan lupa tiup lilin....

Alai April 27, 2010  

salam sahabatku Seri...
Semoga seri sentiasa sukses dengan blog yang seri miliki. Maaf ya terlambat ke sini. Al-maklumlah internet kure-kure. Hik..... Sekali lagi tahniah untuk seri, sahabatku di alam maya.

Dari sarawak datang ke sini,
Ingin memetik si bunga raya,
tahniah di ucapkan kepada seri,
semoga Seri terus berjaya.

maju terus Seri....

Hanna Pertiwi April 27, 2010  

salam sahabat,
selamat hari jadi yang pertama. Suka dan duka semoga menjadi semangat untuk terus berkarya. Maaf telat ngucapinnya mbak seri...

sukses selalu..

Ibu faheem April 27, 2010  

tahniah ye seri atas ulangtahun pertama blog seribahasa ni semoga terus sukses..

farysa April 27, 2010  

happy anniversary !!

orang muo April 27, 2010  

tahniah atas ulangtahun pertama berblog..teruskan usaha murni seri ..ramai yg mendapat manfaat dpd usaha seri ini..terutamanya para pelajar, guru2 dan pengunjung blog seribahasa..

Mohd Alimie April 27, 2010  

Selamat UlangTahun SeriBahasa :)

tehr April 28, 2010  

selamat ulang tahun,
selamat tahun berulang,
blog dah setahun,
nampak semakin matang.

april blog bermula,
april datang lagi,
jangan putus asa,
gagal seribu kali.

al-basri April 28, 2010  

Selamat Ulangtahun utk Seri sebagai blogger.
sepertinya sejarah kita sama, saya juga mula berblogging bersama dengan blogger Indonesia.

semoga sukses selalu buat Seri, jgn lupa jaga kesihatan..

Brother One April 28, 2010  

Tahniah..teruskan suksess.

putra April 29, 2010  

Selamat ya ..
Semoga makin eksis si dunia maya. DAn tentunya makin semangat ngeblognya .. :)

Ummiega April 29, 2010  

Selamat ulang tahun... perjuangan dan prestasi yang luar biasa...

alkatro April 29, 2010  

burung camar terbang menuju ke barat
singgah sekejap di atas dahan pohon kenari
selamat ulang tahun sahabat
semoga blognya semakin cantik dan selalu berseri
:)

ps: untuk mendeteksi virus pada blog atau menghilangkan pop up pada widgeo, silahkan seri baca pada posting terbaru alkatro zone.. terimakasih

Zool World April 29, 2010  

Ambillah ketam di dalam peti...
Nak mengetam kayu di halaman...
Ada terniat di dalam hati...
Baru kini hendak terkatakan...

Selamat Ulang Tahun untuk Blog Seri Bahasa... Semoga sastra Melayu makin jaya...

Melanau blogger April 30, 2010  

Tahniah dan Selamat Ulang Tahun
semoga terus berjaya...

jiwa fana mencari pencerahan April 30, 2010  

Selamat ulang tahun ya buat blog nya,,,, saya saja yang udah 3 tahun bikin blog belum merayakan nya neh,,, heeeee


HAppy B day,,,, ^____^

sal April 30, 2010  

salam.selamat berulang tahun blog.diucapkan tahniah atas kejayaan seri yang banyak mencari ilmu.Nanti kami blajar dgn seri yek..

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger