Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Rahsia Mendapat PageRank

Seperti yang telah Seri janjikan bulan lalu, hari ini Seri buat satu posting mengenai cara mudah untuk mendapatkan pagerank. Semoga pengalaman blogging di negara tetangga dapat Seri kongsi bersama agar boleh memberi manfaat kepada bloger baru samada di Malaysia atau Indonesia.

Pada pendapat Seri mungkin sekitar 90% bloger tahu apa itu PageRank (PR) dan kepentingannya kepada blog seseorang bloger. Jadi tak payahlah Seri nak ceritakan secara terperinci mengenainya. Secara amnya lagi tinggi PageRank sesebuah blog maka setiap artikel yang di post akan tampil di kedudukan yang baik di Search Engine. Dengan cara ini akan memberi lebih peluang dilawati oleh para pengunjung melalui searh engine.


Sebenarnya teknik ini Seri pelajari sewaktu mengembara di negara tetangga Indonesia dan selebihnya dari pengalaman sendiri. Teknik ini terbukti berkesan setelah Seri membuat ujikaji terhadap berapa blog Seri yang lain. Dari 3 blog yang Seri buat semuanya mendapat PR 3 dalam masa 3 bulan, tapi yang satu kerana tak berapa Seri urus kerana kesibukkan waktu sekarang PRnya balik kosong.

Untuk tahun 2010 ini mungkin agak lambat mendapat keputusan kerana Goggle mengupdate blog 4 bulan sekali berbanding tahun sebelumnya sekitar 2-3 bulan sekali. Disini Seri senaraikan cara-caranya mengikut susunan:

01 - Buatlah 10 atau lebih posting setiap bulan selama 3 bulan berturut (Ini bagi blog yang baru di bina). Selepas itu jangan kurangkan dari 5 posting setiap bulan.

02 - Yang kedua ini amat penting dan jangan sesekali diabaikan. Setiap kali selesai membuat posting harus melakukan ping. Untuk melakukan ping gunakan Total Ping, ia amat mudah dan berkesan sekali. Tapi jangan lupa daftar dulu mengikut url blog dan pasang banner Total Ping.

03 - Daftarlah blog ke search engine utama Goggle, MSN(Bing) dan Yahoo.

04 - Lakukan link check setiap sebulan sekali dengan mendaftar ke Link Tiger. Ini untuk memastikan tiada deadlink diblog. Goggle tak suka pada deadlink dan blog yang mengandungi banyak deadlink selalu di penalty oleh Goggle.

05 - Kepada mereka yang mempunyai banyak backlink kerana bertukar link dengan teman-teman disarankan memeriksa link-link tersebut sebulan sekali di SINI. Ini menjimatkan masa daripada kita nak pergi ke setiap blog untuk memeriksa kalau ada link kita di tempat mereka.

06 - Submit blog ke Search Engine setiap sebulan sekali mengunakan;
a) Free Web Submission
b) Submit Express

07 – Daftarlah blog ke 2-3 forum untuk mendapatkan backlink percuma.

08 - Tukar meta-tag title blog kepada yang SEO friendly.

09 - Pasang meta-tag diblog berdasarkan tajuk dan isi kandungan blog. Untuk tujuan ini boleh gunakan Submit Express klik Meta Tags Generator.

10 - Kepada bloger yang sudah senior boleh juga mengunakan kaedah blog HANTU tapi haruslah berhati-hati kerana kalau di kesan oleh Goggle boleh mengakibatkan kesan buruk kepada blog utama. Oleh itu kepada bloger yang baru, kaedah ini Seri tak sarankan samasekali.

Semoga saranan Seri yang tak seberapa ini dapat membantu para bloger untuk memperolehi PageRank yang lebih baik untuk blog mereka. Ini kerana selama 4 bulan Seri melakukan blogwalking di negara sendiri, rata-rata Seri dapati PR mereka di bawah paras jika dibandingkan bloger dari Indonesia. Apa penyebabnya Seri kurang arif, mungkin kurang pendedahan akan pentingnya PR atau kurang faham cara-cara untuk menaikkan PR.


Selamat Berjaya

66 Pandangan:

Kamsiah Mei 05, 2010  

thanks for sharing..good info...

yastro Mei 05, 2010  

info yg baik seri...sy buat ping ni baru sekali jee...ingatkan dh ok...ropenye kene wat selalu!!!

uncle Mei 05, 2010  

satu tips yg bagus..ulasan yg menarik terima kasih tuan rumah..uncle akan praktikkannya.

Shamrin Mat Janih Mei 05, 2010  

tips yang bagus n thanks for sharing info..

Mijie Mei 05, 2010  

tips yg bgs seri..thank for sharing..nnti mijie pratikkn nye..

DaHLia Mei 05, 2010  

kaedah blog HANTU tu mcm mana seri?

captain88 Mei 05, 2010  

macam best je... nak habeskan baca laa...

budiawanhutasoit Mei 05, 2010  

tips yang sangat bagus seri..
yang penting juga menjaga agar link yang keluar tidak terlalu besar dibandingkan dengan link yg masuk.

Nur Hayaty Mei 05, 2010  

terima kasih seri...

windi Mei 05, 2010  

thank you sooo much seri. benda ni saya tak pernah tau. today mau cuba.

Jiox Mei 05, 2010  

nice tips :) dan fresh unique content : free from plagiarism

Nur Hayaty Mei 05, 2010  

seri sy main buat je..tak tau betul ke tak..hope sudi tunjuk ajar lagi..huhuhu

ROBBY Mei 05, 2010  

im from indonesia i like so much your info

i will try it THANXXX

Warna Tulisan Mei 05, 2010  

sangat informatif dan bermanfaat. Terima-kasih sudah berbagi.

RADJA BONTANG Mei 06, 2010  

wah mantap mantap sahabtku ini thanks ya

BUDAYA KUTAI Mei 06, 2010  

ilmu yang sangat berguna sahabat

Malwana Mei 06, 2010  

oooww.. xde pe nak kate, baca, telitikan n fahami.. thx 4 sharing~

ilmu inspirasi air Mei 06, 2010  

informatif, inspiratif, good tips.. terimakasih atas ilmu SEO-nya.. saya praktekkan langsung pada blog saya.. ^_^

Zool World Mei 06, 2010  

Terima kasih dah sharing ilmu...
Saya Bookmark aja biar terkunci...

Numpang lewat,  Mei 06, 2010  

Halo, salam dari Indonesia, mau tukar info saja. Sebenarnya kalau pagerank itu bukan barang canggih. Ngedapatinnya mudah cukup dengan memperbanyak link ke blog kita. Blog Seri ini keren PR nya tinggi, pasti krn banyak yang link. Blog Seri link exchange juga kan? Nah itu dia yang dongkrak PR, gak pake tambahan faktor lain. Jadi PR it's all about inboundlink, nothing else.

Tapi tujuan kita bukan untuk dapat PR, melainkan untuk dapat posisi di halaman Google. Sedangkan PR hanyalah faktor yang sanggaaaaatttttt kecil. Yang penting itu sebar keyword, pasang meta tag, title tag, dan yang terpenting buat blogger adalah update blog sesering mungkin. Kelemahan blogspot.com dibanding hosting .com adalah harus selalu diupdate, kalau tidak, ya bakal melorot dari hari ke hari.
Tidak usah pakai yang macam2, cukup gunakan webmaster tools punya Google, dan pakai counter histats.com biar kita bisa memantau orang yang mengunjungi blog kita memakai kata kunci apa saja. (masuk ke situsnya dan klik referrer from search engine)
Oh iya, gak perlu daftar URL segala. Buat yang tukaran link dijamin akan terindeks oleh Google dalam 3 hari, tapi kalau mau artikel terindeks sekejap (kurang dari 1 menit), bisa dicoba daftar ke feedburner.com kemudian ganti site feed blog kita, atau post atom.xml dari blog kita di SITEMAP WEBMASTER TOOLS

So buat yang mau nongol di Google perhatikan hal-hal berikut:
1. URL jangan sembarangan ( misalnya gueganteng.com) gak ada yang bakalan cari itu. Kalau ada yang main-main dengan URL, fatal banget. Gunakan URL yang ada kata kuncinya misalnya aksesoris-mobil.com
2. Sebar kata kunci di dalam halaman. Ingat jangan lebih dari 2% dari isi artikel
3. Pake Meta tag dan Title tag....kalau gak pake bakalan susah nongol di Google
4. TUKARANNNNN LINKKKKKKK, jangan pasif dan berharap orang yang link ke kita. Kalau anda bisa mendapatkan 1000 link dalam 1 bulan, dijamin kalau bulan berikutnya ada update,gak bakalan kurang dari PR5 deh. PR itu sederhana, tukaran linknya yang ssuliiittttt n makan waktu.
5. Jangan panik, soalnya 3 bulan pertama pasti akan timbul tenggelam di Google, soalnya google masih mengukur reputasi blog
6. Kalau mau curang dengan blogger lain bisa pakai blog Hantu hehehehe....blog utama jangan pasang link ke blog utama, kalau mau lebih aman buat dari IP address berbeda. Atau setidaknya set blog HANTU agar tidak ditemukan Googlebot.

Maaf, komentarnya panjang....just sharing
NB: PR bukan faktor yang penting banget, banyak PR0 mengalahkan PR3 dengan sangat mudah, karena PR hanya faktor pengali, kalau yang dikali bernilai 0 ya tetap Nol Besar

kartu kredit Mei 06, 2010  

Mantafff, postingannya..

Seri Bahasa Mei 07, 2010  

numpang lewat@ terimakasih di atas komentar dan saranan sobat yang hebat. sayang sekali kok nggak ninggalin bekas agar seri bisa berkunjung.

Salon Oyah Mei 07, 2010  

Nice info sis... btw, saya menggabungkan antara blog walking dengan manual/auto surf traffic... tingkat kecepatan menjadi lebih tinggi, but it's time consuming... really... enjoy the ride to cyber space... have a nice day, sis...

Fakir Mei 07, 2010  

alhamdulillah seri banyak membantu blogger pemula seperti saya,hanya Allah yang dapat membalas jasa seri yang tidak lokek dengan ilmu yang ada! terimakasih seri

al-basri Mei 08, 2010  

salam,
membaca tips Seri, teringin juga nak dapat PR4..
tapi masalahnya saya malas nak posting...hehe

terima kasih, saya akan pasang link tiger tu.

Hanna Pertiwi Mei 08, 2010  

wah..jd ketinggalan nih mbak saya..
hebat banget mbak, jd bgitu ya mbak biar dapat PR

dicobain semua deh mbak, pengen dapet PR 4 jg nih soalnya

oya buat numpang lewat : sayang sekali memang beliau tdk meninggalkan link nya. Jd tdk bs slg sharing. Pdhl ulasan beliau menarik

siip deh mbak, semangat dan sukses selalu buat seribahasanya mbak...

admin Mei 08, 2010  

satu info yg amat bagus utk dikongsi bersama...tq seri..kau yg bernama seri mmg bdk baek...:-)

uhave2buy Mei 24, 2010  

TQVM..tips yg berguna..:)

Imam Jun 22, 2010  

wah,, terima kasih yah sharenya.. berguna bgt bwt blogger newbie kaya saya nih..
salam kenal..

yek Jun 29, 2010  

salam kak seri. terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu. rupenya banyak cara yang boleh digunakan untuk tujuan promosi dan pr blog kita.

terima kasih.

rayban wayfarer Julai 12, 2010  

terima kasih atas perkongsian info dari seri

Marwadi Julai 14, 2010  

MANTAP JUGA NIEHH.. thanksah infonya..

ain Ogos 22, 2010  

terima kasih kerana berkongsi ilmu

sop Ogos 27, 2010  

tgk blog dari indon semua punya PR tinggi2..huhu

sunglasses September 12, 2010  

double thumb up..good info banyak membantu

Story in Indonesian Songs November 02, 2010  

terima kasih seri, ini nasihat bagos, saye ni masih baru pula, jadi sering cari info, meski saye ni dari Indonesia (Mempawah - Kalimantan Barat), tapi tak salah pula saye dengar cakap seri ni. sayepon melayu, hanye bede siketlah dengan Malaysia. he...he...maaf seri,saye suke melawat kesini.

nas November 02, 2010  

thanks for sharing

admin November 27, 2010  

Thanks. bagus ni ! :)

Kreatifbuzz November 29, 2010  

Terima kasih ttg info nih..

baru skg tau fungsi exchange link tu :)

shahjiehan Disember 13, 2010  

tq akak! mai singgah blog saya pulak..bg komen sebagai senior blogger

Awanasta Disember 15, 2010  

Your secret is very helpful...:D thks

CIK TOM Disember 24, 2010  

menarik info ni...boleh praktis..thanks seri!

japarus bin b4db0y Ogos 09, 2011  

oohhh begitu toh . thnk gan ..

Tanpa Nama,  Januari 22, 2012  

makasih ya tips dapetin pageranknya

sampeweweh Januari 22, 2012  

thanks tipsnya, saya terapin deh ini tipsnya di blog saya, doain ya supaya saya dapet pagerank google

Saadi Creation Jun 29, 2012  

mantabb infonya, keep share !!

DiEza Julai 21, 2012  

nice info sobat.. :) jangan lupa mampir :)

Saling Sharing Oktober 21, 2012  

baca-baca sini,, nambah ilmu..

Masak Kue November 13, 2012  

ulasannya menarik, semog PR web barusaya dapat PR 9
amin.... ahaha

Maha Putra R Januari 18, 2013  

wow mantap kali ini artikel. . . teima kasih bayaklah. . . saya perlu sgt ini cara.

rohmadaini Januari 30, 2013  

wah memang sepertinya agak rumit tapi ya gimana lagi setiap keinginan perlu pengorbanan

fiu choppie November 24, 2013  

thanks ukh, smoga bsA BRMANFAAT BUAT BLOG SY ....

Desy rahma imut Januari 18, 2015  

setiap orang pasti ingin sensasi seks yang berbeda,nah di central-kecantikan.com punya solusinya untuk anda yang ingin sensasi seks anda berbeda kami menjual berbagai macam alat bantu pria dan alat bantu wanita
disini kami mempunyai berbagai varian alat bantu pria seprti vagina getar elektrik , boneka full body yang mirip dengan manusia asli, vagina pinggul ,
vagina flashlight , vagina getar goyang suara yang bisa merintih seprti anda melakukan hubungan seksual dengan pasangan anda , kami juga menyediakan alat bantu seksual bagi anda para wanita seperti
penis tempel manual , penis ikat pinggang dan kapsul penggeli elektrik yang bisa membuat anda merangsang layaknya berhubungan seksual dengan pasangan anda.
atau mungkin istri anda kurang puas karena ukuran mr.p anda kecil,kami punya solusinya dengan memakai produk dari kami yang berbentuk alat pembesar penis
atau celana pembesar alat vital dan obat pembesar alat vital
kami juga menjual berbagai macam kosmetik herbal , pelangsing badan dll

obat klik Februari 09, 2015  
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Central Kecantikan Mei 04, 2015  

setiap orang pasti ingin sensasi seks yang berbeda,nah di central-kecantikan.com punya solusinya untuk anda yang ingin sensasi seks anda berbeda kami menjual berbagai macam alat bantu pria dan alat bantu wanita
disini kami mempunyai berbagai varian alat bantu pria seprti vagina getar elektrik , boneka full body yang mirip dengan manusia asli, vagina pinggul ,
vagina flashlight , vagina getar goyang suara yang bisa merintih seprti anda melakukan hubungan seksual dengan pasangan anda , kami juga menyediakan alat bantu seksual bagi anda para wanita seperti
penis tempel manual , penis ikat pinggang dan kapsul penggeli elektrik yang bisa membuat anda merangsang layaknya berhubungan seksual dengan pasangan anda.
atau mungkin istri anda kurang puas karena ukuran mr.p anda kecil,kami punya solusinya dengan memakai produk dari kami yang berbentuk alat pembesar penis atau celana pembesar alat vital dan obat pembesar alat vital di www.central-kecantikan.com
juga menjual berbagai macam kosmetik herbal , pelangsing badan dll

kukuh malindo budhi prakosa Mei 21, 2016  

sayang sekali, sekarang pagerank tidak dianggap oleh google
baiklah, daripada pusing mendingan bikin jamur crispy dan perkedel kentang, cocok banget pas ujan-ujan begini . hhehehehe
Cara Membuat Jamur Crispy
Cara Membuat Perkedel

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger