Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

3 Kesilapan Asas Yang Di Lakukan Oleh Seorang Blogger

Adalah suatu kebiasaan jika seseorang melakukan kesilapan, terutama blogger baru dan tak kurang mereka yang telah lama berkecimpung dalam dunia blogosphere. Tiada siapa yang di lahirkan sempurna dan kesilapan adalah suatu lumrah dalam kehidupan kita.

Tetapi ingin belajar dari kesilapan adalah lebih baik dari tidak ingin mengambil tahu tentang apa yang telah terjadi. Tidak kira bloger lama atau baru sikap positif harus di tanam

1. Copy-Paste Arikel

Ramai blogger, kebanyakan dari mereka memulakan perjalanan di blogosphere dengan kandungan yang di cedok dari sumber lain. Tanpa pengalaman serta pengetahuan mungkin ini jalan pintas. Tidak terkecuali seri pun ada melakukannya.

Secara peribadi Seri mengambil waktu 2-3 bulan untuk memahami selok-belok cara-cara blogging. Dari cara posting artikel, menukar template dan sedikit mengenai kod HTML. Menukar template dan pengetahuan serba sedikit dalam kod HTML amat penting dalam kehidupan seorang blogger.

Berbalik kepada tajuk asal, copy-paste harus di ingat tidak banyak memberi manfaat kepada blog seseorang, terutama dari segi pengunjung dari Goggle Search atau Search Engine yang lain. Harus di ingat Goggle terlalu bijak untuk di manupilasi oleh mana-mana blogger.

Nasihat seri, postlah artikel yang tulen walau tak seberapa kerana ia lebih baik pada pandangan Goggle berbanding artikel copy-paste. Jika ada artikel yang hendak di post secara copy-paste, maka tajuk utama artikel serta isi kandungan harus di ubah. Dan jangan lupa sertakan sekali penulis asal artikel tersebut.

2. Tidak Memback-Up Blog Post

Nampak tajuk ini tidak begitu menarik. Kenapa harus kita memback-up blog post dan apa kepentingannya dalam dunia blogosphere?

Siapa tidak kenal dengan Chedet @ Tun Mahathir Mohammad. Dulu Tun ada sebuah blog yang di hostkan di blogspot. Apa yang terjadi kepada blog tersebut? Setelah mencecah 1 juta pengunjung, secara tiba-tiba blog tersebut terhapus dari blogspot.

Apa yang Seri ingin tekankan disini, setiap artikel yang telah di post mestilah di back-up menggunakan wordpad atau text dokumen dan simpan di tempat yang selamat.

Jika suatu hari nanti Goggle menamatkan Akaun Blogger secara tiba-tiba, kita masih boleh mempost semula semua artikel samada di Blogger blog atau Wordpress blog.

Jadi jangan tunggu sehingga blog kita terhapus dari blogspot, mulakan memback-up post-post anda.

3. Menggunakan Goggle ID Bukan Alamat URL Blog Di Blog Comment

Satu lagi kesilapan yang sering di lakukan oleh blogger baru, menggunakan Goggle ID ketika membuat komen diblog-blog yang di lawati. Sepatutnya kita harus menggunakan Alamat URL Blog kerana ia akan melink kembali ke blog kita. Jangan di pandang rendah perkara ini kerana prestasi blog juga di pengaruhi faktor ini terutama pagerank.

Blogger baru sering menggunakan Blogger ID kerana bila kita log-in di akaun Blogger, Goggle ID akan keluar sebagai pilihan pertama dan kita tak perlu menulis nama serta alamat URL blog ketika membuat komen.

Kita memerlukan linkback ke blog kita melalui blog lain, jadi jika Goggle ID di gunakan bukan Alamat URL Blog, ia akan menuju ke Blogger Profile bukan ke blog kita. Ini adalah satu pekerjaan yang amat merugikan terutama jika blog yang kita komen adalah sebuah blog yang do-follow.

Nasihat seri amalkan menggunakan Alamat URL Blog ketika membuat komen kerana ia samasekali tidak merugikan.

Seri harap 3 perkara asas ini dapat sedikit banyak membantu para blogger baru memperbaiki prestasi mereka untuk masa hadapan yang lebih cemerlang.

51 Pandangan:

honeyvsbee Disember 08, 2010  

yup bee selalu guna google id..mana tau ...thanks seri kongsi ilmu ni :)

fya zainal Disember 08, 2010  

wahhh..
sy blajar benda baru hari ni
^^

Afiq Bukhari Disember 08, 2010  

tips yang berguna untuk para blogger :D

blackrosehunter Disember 08, 2010  

nice info..thanks..byk ag kne blaja nie..huhuhu

DeQdEq Disember 08, 2010  

byk info menarik nih...cuma nak tanya, mcm mana kita nak back up blog kita?

Ash Ralf Disember 08, 2010  

SEMART punya Entri!

Manfaat3!

Tanpa Nama Disember 08, 2010  

informative,... thanks

Hidari Disember 08, 2010  

sungguh berinformasi.. tenQ.. :)

James Buns Disember 08, 2010  

yang back up post tu slalunya.

sampai bila tempoh slalu post kita?

N@SIQUE Disember 08, 2010  

nice info sharing~~~

input-input yang menarik~~~

thanz yer...

-blogger picisan-

Seribahasa Disember 08, 2010  

james burn@ mana-mana post yang penting harus di back-up selagi masih blogging menggunakan blogspot.com kecuali jika telah berpindah kedomain dan hosting baru.

mia liana Disember 08, 2010  

bagus betul entri ni seri... mia baru perasan..

banyak tu post mia.. belum backup lagi... heheh lepas nak backup..

terima kasih seri kerana mengingatkan kita semua...

kakyon@kakrose Disember 08, 2010  

salam,
tak rugi masuk sini..banyak info yang seri kongsi.terimakasih.

nak tanya..macamana nak tukar dari guna blogger ID ke URL blog. nenek masih belajar nie..:(

kakyon Disember 08, 2010  

maaf seri.kakyon cuba kat sini..

eqbalzack Disember 08, 2010  

abg eq dah hampir 5 thn berblog...
tips: cuba elakkan copy paste...biar entry kita ringkas dan padat...
kalau ada gambar cuba selitkan satu dua gambar buat tatapaan pembaca...ianya membantu...insyaAllah...

Tanpa Nama,  Disember 08, 2010  

kakyon@ kalau kita buka kotak komen ada pilahan

1.akaun goggle
2.open id
3.nama dan URL
4.tanpa nama

klik tanda bulatan yang ada nama dan URL. tapi ada kotak komen yang tak ada nama dan URL jadi pilih open id.

kakyon Disember 08, 2010  

seri,
ribuan terimakasih.

baik budi..baik bahasa.budi yang baik di kenang sentiasa..bahasa yang baik tersemat di dada..

ahsfantasy24 Disember 08, 2010  

stuju..!
smoga kte sume dpt mnfaat~
^^,

Abu Luqman Disember 08, 2010  

makasih..lps ni boleh ajar cara buat domain plak ye.sri

mahasiswa ganteng Disember 08, 2010  

terima kasih. kasus pertama sama seperti di blog saya dulu.

lost kitty Disember 08, 2010  

whoa! great info!
tengs seri

yastro Disember 08, 2010  

Mekacih seri...info terbaikkkk

suduthati Disember 08, 2010  

nice info brader...bermanfaat sekali ini. Salam kenal dari negeri jiran ya...peace..

iniialahaku Disember 08, 2010  

info yg bgus..er, nk tnya..klu klik nma 2 dia g blog x??hehe

thomas Disember 08, 2010  

Thanks for the useful info.

tehr Disember 09, 2010  

wah, belum pernah buat back-up ni
bahaya2

iena farina Disember 09, 2010  

tq seri...sy dpt tambah info lagi utk improve myself... :)

About girls Disember 09, 2010  

sangat bagus tulisannya seri... keep in up :D

ferry Disember 09, 2010  

terima kasih seri

suduthati Disember 09, 2010  

interesting n useful posting, mba...thanks ya posting nya

mjhidayah Disember 09, 2010  

Assalamualaikum...

saya nak berkongsi sesuatu dengan semua. Harap ini dipandang positif dan serius oleh blogger, ya!

Dalam penulisan, saya melihat kita banyak melakukan kesilapan dalam penggunaan imbuhan di-

digunakan
dipukul
dipandang

jika selepas di- adalah perbuatan, di- dan perkataan itu mesti dekat.

di- hanya dan hanya dijarakkan apabila selepasnya adalah nama tempat atau kedudukan

di atas
di sana
di kampung

harap seri betulkan, ya! kongsi sama-sama.

maaf kalau teguran saya agak kasar.

matdin Disember 09, 2010  

macam ni kak? hehe

Seri Bahasa Disember 10, 2010  

matdin@ betul dah tu.

Dorara Disember 10, 2010  

wahhh nice post seri
thanks :D

-marin-

DeCrewz Disember 10, 2010  

Nice entry... Terbaiklah buat newbie macam sya.. TQ

Gen2Merah Disember 14, 2010  

oooo macam tu ya... baru aku paham.. thanx for de info

omurice Disember 14, 2010  

dulu Omu memang guna blog url, tapi banyak blog bila nak komen kene guna google id..xsuka sebenarnyer...sbb Omu ade 2 blog...jadi Omu suka link kan blog yang Omu wakil kan..nanti baru fair and square trafik tok 2 blog Omu...huhu...

ukhra Disember 15, 2010  

thks udh ingatin sob :D

cik tom Disember 25, 2010  

info n tips yg menarik..thanks ye..byk dpt info kat sini..

zero Januari 15, 2011  

ooo.. baru tau.. memang selalu pakai google ID pun.. thanks utk info..

ROMY April 26, 2011  

Best Article...

zainal Mei 05, 2011  

Salam..

artikel yang bermanfaat untuk dipratikkan...

Automatically Ping Blog Entry Using Windows Live Writer

azrul Mei 12, 2011  

Bagus..amat berguna untuk blogger baru dan lama. Terima Kasih

wana Julai 10, 2011  

Thanks... info yg sgt membantu...

xDer Disember 06, 2011  

suka lepak blog seri ni.. byk info berguna :)

wati Mac 29, 2012  

Terima kasih atas artikel yang menarik. Masih banyak perkara yang saya perlu perbaiki. Semoga terus sukses!

cindelaras Mei 08, 2012  

tips yang bagus sekali... :D
klo gitu mulai sekarang tiap kali komen aku akan pakai url blogku... :D

Ummi Tehrah Mac 25, 2013  

info yang sangat berguna

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger