Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Alexa Rank: Kepentingannya Kepada Blog

Secara am Alexa Rank adalah alat untuk mengukur populariti sesebuah blog berdasarkan jumlah trafik atau pageviews dari sebuah website. Semakin besar trafiknya semakin rendah rangking yang diberikan.



Ramai yang mengatakan Alexa Rank tidak begitu penting. Sama tanggapan mereka terhadap PageRank. Bagi blogger yang berblog untuk suka-suka ia adalah perkara wajar kerana turun naiknya alexa tidak memberi kesan negative terhadap blog mereka.

Bagi golongan kedua pula menganggap Alexa Rank amat penting dan kadang lebih mengutamakan dari PageRank. Mereka-mereka ini adalah dari golongan yang berblog kerana mencari wang.

Untuk berkerjasama dengan advertiser bagi tujuan memasarkan produk-produk mereka, perkara pertama advertiser akan nilai ialah prestasi Alexa Rank, kedua PageRank dan terakhir sekali jumlah Readers sesebuah blog.

Jadi jika anda berblog kerana mencari wang, pertama yang perlu dilakukan ialah memperbaiki kedudukan Alexa Rank. Ini kerana banyak site menjadikan Alexa Rank sebagai dasar untuk menilai sesuatu site. Contohnya site Teks Link Ads, Sponsored Review, ReviewMe, dan ask2link.

Berapakah nilai Alexa Rank yang dianggap baik? Alexa Rank di bawah paras 100 Ribu sudah cukup memadai.

Keseluruhannya kita boleh rumuskan kepentingan Alexa Rank seperti berikut:

01 - Alexa dapat membantu dengan memberikan informasi tentang kualiti serta kepopulariti sesebuah blog.

02 - Amat berguna bagi website yang dimiliki untuk diterima menyertai mana-mana program make mony online.

03 - Membantu dalam mengetahui kedudukan jika terdapat persaingan dan mengetahui jumlah trafik yang datang ke website.

17 Pandangan:

si pendek dan moody Januari 04, 2011  

thanks for this beneficial info, lepas ni terus nak gitgk rank blog kat alexa hihi THANKS AGAIN.

Rafina Mimi Zairul Murni Januari 04, 2011  

seri..mcm mana nk dapatkan rank alexa ni?

~~su manje~~~ Januari 04, 2011  

info alexa manarik sekali
buat panduan su selaku blogger
hari sela bw ke blog seri
menjengah rakan semua blogger

su manje baru di alam maya
blog seri sebagai panduan;
ribuan maaf dari su manje
terkasar bahasa harap maafkan

hijau blog seri ramai visitor
looding pantas senang dibuka
maafkan su andai terkasar
su baru di alam maya

salam ziarah....
peeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeewwwwwwit..

deqdeq Januari 04, 2011  

macam mana plak kita nak bagi dapat alexa rank kurang dar 100 ribu ni?

PuanBee Januari 04, 2011  

hurm betui bee baru tukar url alexa rank jatuh menjunam!!

infoinfo unik Januari 04, 2011  

thanks sob buat materi kali ini,,,lanjutkan sob,

daus Januari 04, 2011  

mcm mne nk tingkatkan alexa eh?

yastro Januari 04, 2011  

Nice info..thanks seri.

Seri Bahasa Januari 04, 2011  

Rafina@ nak dapatkan alexa rank login ke URL ni http://www.alexa.com/

su manja@ sejuk hati seri baca pantun tu.

dedeq@ jumlah UV mestilah hendak banyak ke blog. itu terpulang kita nak visitor datang dari blogwalking atau dari posting yang kita buat.

Puan Bee@ bila tukar URL atau domain baru, Alexa dan PR mesti jatuh. Alexa akan mengambil waktu 1-2 bulan sedangkan PR mengikut dari updatenya, biasanya mengambil waktu 3 bulan.

daus@ usahakan agar lebih ramai pengunjung datang ke blog. kita juga harus melakukan blogwalking.

PuanBee Januari 04, 2011  

pr tuh memang tak der langsung...heee

PuanBee Januari 04, 2011  

seri nak tanya sikit, misalnyer bee nak tukar ke hosting tp nama domain tu tetap sama rank alexa jatuh tak ?

alexa yussida Januari 04, 2011  

yeaa..inii alexa datang..kehkehkeh..takde kaitan lngsung dgn rank ini..hehe

toyolkiut Januari 04, 2011  

info yg padat n mnarik..
TK baru sehari bubuh alexa kt blog..
wah juta2 angka ia..hahaha...
nmpk sangat TK punya blog yg ciput pngunjung...

Notami Januari 04, 2011  

notami x pntingkan sgt rank2 ni..walaupon slalu gak tgk perubahannye..

PuanBee Januari 04, 2011  

oh bee pun takut nk pakai hosting masaalah bandwidh lagi..nanti nk topup2 lak!

Seri Bahasa Januari 04, 2011  

PuanBee@ itulah masalah utama bandwidth bila tukar hosting. bila blog kita terlebih bandwidth tak boleh orang nak akses.

Kamar Cewek Januari 15, 2011  

Terimakasih, artikel ini sangat membatu saya dalam belajar blogging, kalau anda tidak keberatan sudilah kiranya mampir di blog saya guna memberikan sedikit masukan. Kamar Cewek

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger