Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Kenapa Template Blogger Mempunyai PageRank Rendah

Title tags amat penting untuk mendapatkan page rank di mesin carian seperti Goggle. Malangnya banyak template yang tersedia terutama dari Goggle Blogger tidak mempunyai ciri-ciri title tags yang betul.

Artikel ini akan menunjukkan cara-cara menukar title tags di template. Ada template yang telah tersedia dengan title tags ini, jadi di harap JANGAN menukar kode HTML tersebut.

01 - Pergi ke Blogger dashboard, kemudian "Design" => “Edit HTML

Sebelum melanjutkan langkah seterusnya, download template yang asal dengan mengklik Tab Download Full Template dan save. Ini sebagai langkah untuk mengembalikan keadaan blog ke asal jika berlaku kesilapan.

Kemudian cari kode ini di template HTML, biasanya di barisan 5-10 bahagian atas template HTML.

Jika kode ini ada di HTML, JANGAN buat apa-apa perubahan.
Tapi jika kode tersebut tiada teruskan ke langkah selanjutnya.

02 - Di kode template HTML, cari kode ini, kode ini terletak di bahagian head

03 - Gantikan kode tersebut dengan kode seperti yang dibawah ini.


<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>

Setelah selesai menggantikan kode tersebut, klik Tab Save Template.

Lepas itu klik pada View Blog kemudian buka berapa posting yang telah dibuat dan lihat hasilnya. Tajuk Posting akan muncul dulu diikuti dengan Nama Blog.

15 Pandangan:

Zaer!! Januari 07, 2011  

Yeah seri! Mende ni utama dalam sesuatu blog.kalau tak buat,memang slow la google nk papar entry dalam mesin pencarian.Kan?kan?kan?

blog-tips-kurus Januari 07, 2011  

(dtg dari rumah dak Zaer ni)
TQ bagi info penting ni. Saya budak baru belajar (*_*)

norafmi Januari 07, 2011  

saya dh try buat atas bantuan Anastasyea :

Penjelasan: Penggunaan cara lama bagi mengoptimumkan pencarian Search Engine Optimization (SEO) berdasarkan kata kunci/keyword niche keatas tajuk blog dan tajuk post.

Sumber: http://www.anastasyea.com/2010/09/mengoptimumkan-search-engine.html#ixzz1AJC2W1Bz


apa beza antara/kelebihan/kebaikan/keburukan dr CikSeri & Anastasyea.

tq..

Siti Safiyyah Januari 07, 2011  

terima kasih atas maklumat ni..dah cek tadi..kod ni dah ade dlm blog..hehe :)

Kodet Januari 07, 2011  

wah thx bnyk2... tp ada tak yg jenis script untuk letak tag kt stiap entri ? mcm wordpress leh letak tag kan , klu blogspot cmna?

CIK TOM Januari 07, 2011  

cik tom mmg ade praktis ni..nice info sbb ramai blogger tak tahu :)

Tuan-Belog Januari 07, 2011  

nice bro....ramai lg yg xtau psl ni...lg elok kalau tutorial ni bro sekalikan dengan meta tag lg la mantop...hehe...

PuanBee Januari 07, 2011  

yah bee dah buat nih, custom title kan..tp mcam tak jadi jer..

RedBoys Januari 07, 2011  

memang blogger perlu buat ni. untuk lebih mesra SEO title tu.

kakyon Januari 07, 2011  

buat dah..tittle yg mesra SEO kan. kena buat tittle yang kaw..kaw..laa klau camni..

infoinfo unik Januari 07, 2011  

"Mantap postingannya sob",,,

~wannie~ Januari 07, 2011  

terima kasih seri...wannie nak try wat sekarang....wannie ni baru lagi dalam berblog

tehr Januari 07, 2011  

harap2 ramai yang akan ambil tips ni
memang sangat berguna

caliph shuriken Januari 07, 2011  

blom try yg ni lagi.. kelebihan keywords dh lama apply ^^

Seri Bahasa Januari 08, 2011  

Zaer!!@ betul, sebab di SERP majoriti ditangga teratas yang ada tajuk posting keluar dulu.

Kodet@ seri pernah terjumpa kode tersebut tapi tak ambil.

Tuan-Belog@ akan seri usahakan sebab meta tags itu amat penting untuk sesebuah blog.

tehr@ ramai blogger baru yang belum pasang title tag ni.

caliph shuriken@ title tag ni sama pentingnya dengan meta tag keywords.

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger