Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Meta Tags Untuk Blog

Apa Itu Meta Tag?

Meta tag ialah kode khas yang terdapat di halaman web, di antara <head> dan </head>. Ia memberi gambaran tentang suatu halaman web kepada mesin carian, bergantung kepada tag yang dipasang. Meta tag memudahkan mesin pencari melakukan crawling.

Ada lebih kurang sekitar 50 - 60 meta tag. Di sini seri hanya senaraikan beberapa meta tag yang harus diberi perhatian oleh seorang Blogger.

01 - Title Meta Tag
Title tag digunakan untuk menentukan teks yang muncul di bagian atas dari jendela browser ketika mengunjungi halaman web. Title tag juga muncul sebagai teks link ketika halaman muncul dalam hasil pencarian. Untuk title tag tidak melebihi 60 karakter.
Contoh:
<meta name="title" content="Seri Bahasa" />

02 - Description Meta Tag
Penjelasan ringkas tentang isi halaman web tersebut yang dipaparkan oleh mesin pencari bila seseorang mencari di laman web. Ukuran tidak melebihi 150 karakter.
Contoh:
<meta name="description" content="tutorial that explain how to get top rangking in all major search engine and get high traffic for your web site.">

03 - Keywords Meta Tag
Keyword tag dapat memberitahu mesin pencari katakunci-katakunci yang berkaitan dengan halaman web kita. Perlu diingat jangan memasang katakunci yang tiada kaitan dengan halaman web atau mengulangi sebuah katakunci lebih dari 3 kali kerana akan dianggap spamming. Maksimun karakter yang boleh digunakan tidak melebihi 200.
Contoh:
<meta name="keywords" content="peribahasa, pantun, simpulan bahasa, bahasa, goggle, internet, widget"/>

04 - Author Meta Tag
Tujuan untuk mengetahui siapa author dokumen HTML atau XML. Biasanya menggunakan nama, alamat email, nama syarikat atau alamat URL.
Contoh:
<meta name="owner" content="Seri ">

05 - Robots Meta Tag
Mengawal robot mesin pencari terhadap web secara per halaman.
Contoh:
<meta name="ROBOTS" content="INDEX,FOLLOW">
Catatan tentang robot:
NOINDEX: mencegah apapun di index pada halaman tersebut
NOFOLLOW: mencegah mesin pencari mengikuti link pada halaman dan mengindeks halaman yang terhubung
NOIMAGEINDEX: mencegah gambar pada halaman diindeks tapi teks pada halaman tersebut dapat diindeks.
INDEX,FOLLOW: akan mengindex halaman utama dan menjadualkan untuk mengindex halaman-halaman lain yang boleh di cari melalui hyperlink.

06 - Revisit-After Meta Tag
Mengawal kekerapan mesin pencari datang ke laman web untuk tujuan mengindek.
Contoh:
<meta name="revisit-after" content="7">
Catatan:
Angka yang terdapat di kode tersebut boleh di ubah dari 1 hingga 7 mengikut kekerapan kita membuat posting.

07 - Distribution Meta Tag
Untuk menentukan kedudukan halaman web berada di kawasan tertentu atau secara global. Secara umum majoriti memilih "global" terkecuali pada laman-laman web tertentu.
Contoh:
<meta name="distribution" content="global">

08 - Language Meta Tag
Digunakan untuk menentukan bahasa pada halaman web. Biasanya digunakan pada laman web yang bukan berbahasa Inggeris. Untuk Bahasa Malaysia kodenya ialah "ms", sementara Bahasa Indonesia "id".
Contoh:
<meta name="language" content="ms">

Di harap penjelasan yang tidak seberapa ini dapat memberi kefahaman tentang Meta Tags. Bagi yang ingin memasang tapi belum berapa jelas tentang cara pemasangannya akan seri buat di posting yang akan datang.

10 Pandangan:

omurice Januari 09, 2011  

omu baru faham maksud meta tag...tapikan seri..omu gunakan software kat website mana tah...dia generate kan kode tu kat omu pahtu omu just copy paste kat blog omu...untuk title,description & keyword..memang omu taip ikut blog omu..

WK Januari 09, 2011  

Makasih ats penjelasannya tntng meta tg..!!!

PuanBee Januari 09, 2011  

wohh macam2 bee buat 3-4 meta kot..

Seri Bahasa Januari 09, 2011  

omurice@ guna software tu pun boleh, yang penting data yang kita masukkan mengikut kandungan blog kita.

WK@ sama-sama semoga dapat memberi manfaat buat teman.

PuanBee@ yang penting betul no. 1 - 4 jangan miss.

~~su manje~~~ Januari 09, 2011  

salam ziarah di ptg minggu..
makan ubat rasanya basi
blog seri su singgah selalu
banyak info untuk dikongsi

trima kasih panduan diberi
su blogger baru sekali...
esok dinanti info seri
buat panduan su disini..

terima kasih su ucapkan
panduan seri buat semua
blog seri su abadikan
semoga seri sihat ceria...

Seri Bahasa Januari 09, 2011  

su manje@ dulu seri pun banyak belajar dari blogger senior. sudah sampai waktunya apa yang seri perolehi dari mereka, seri kongsikan bersama dengan bloger-bloger yang baru sekarang.

Tanpa Nama,  Januari 20, 2011  

Couldnt agree more with that, very attractive article

free template Mac 16, 2011  

mantap banget ni artikelnya...
makasih ya

puanbee Mac 19, 2011  

salam seri bee nk copy sikit boleh nanti bee bagi backlink ...ok tak ??

Yastro Mei 19, 2011  

Rasanya template blog yas tu dh ada pblm ngan metatag...agak kalut juga ni...

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger