Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Panduan Memasang Favicon Di Blog

Favicon ialah sebuah gambar kecil yang akan muncul di bahagian browser bersebelahan alamat URL. Favicon ibarat sebuah logo untuk sesebuah laman web atau blog.

Gambar dalam petak merah ialah contoh Favicon

Untuk membuat gambar favicon, terpulang kepada kita untuk memilih gambar yang bersesuaian. Gambar perlu di kecilkan atau di potong menjadi 64px X 64px.

Gambar yang telah siap tadi harus di tukar kepada format .ico. Untuk tujuan itu pergi ke laman Free Favicon Hosting.


Upload gambar yang telah siap dibuat disini.

Copy dan save URL yang ada dalam petak ke notepad. Contoh URL yang akan kita perolehi:
<link rel="shortcut icon" href="http://www.iconj.com/ico/a/r/aru82oge4k.ico" type="image/x-icon" />

Ada 3 tempat di mana kita boleh meletakkan URL yang telah kita perolehi tadi. Pilih satu tempat sahaja untuk meletakkan URL Favicon tadi.

Letakkan di atas <b:skin><![CDATA[/*


Letakkan tepat di bawah <b:include data='blog' name='all-head-content'/>


Letakkan di antara ]]></b:skin> dan </head>


Bila sudah selesai Save Template.

Buka laman blog dan cuba lihat kalau Favicon keluar dibrowser.


Untuk mengesahkan Favicon yang telah dipasang terletak dikedudukan yang betul sila pergi ke laman Favicon Validator.

10 Pandangan:

Ipin's cool Januari 11, 2011  

terimakasih infonya sob 64px X 64px.bila ini di perbesar lagi masih bisa nggak yahh

djemari.org Januari 11, 2011  

trimakasi info nya,, saya kurang mengerti kalau edit HTML. coz dulu pernah eror blog qu,, jd skrg saya takut kalau mau edit HTML. takut eror lg blog qu sob

online all articles Januari 11, 2011  

mmm,,, bleh di coba ne sarannya

~~su manje~~~ Januari 11, 2011  

singgah ptg tanpa pantun

Seri Bahasa Januari 11, 2011  

Ipin's cool@ sebenarnya ukuran favicon ialah 16px x 16px, tapi kalau kecil sangat susah nak edit. ukuran jangan melebihi 125px sbb guna favicon generator akan berubah kpd ukuran standard.

Che Armad@ sebahagian belajar dari teman juga.

djemari.org@ sebagai seorang blogger harus berani utak-atik template. disaran guna blog khas untuk maksud tersebut.

online all articles@ 3 panduan itu telah seri cuba dan berhasil mengeluarkan favicon dibrowsr.

~~su manje~~~@ su singgah dah cukup mengembirakan seri.

Kang Suroto Januari 11, 2011  

Keren infonya sobat, langsung ane coba deh ngak usah tunggu lama hehe.. Thanks

dgodam Januari 11, 2011  

good info..keep up the good work!

ferry Januari 11, 2011  

eh seri baru tukar favicon eh? sebelum ni takde kan?saya letak gambar icon tu kat blog sendiri je..

xDer Januari 16, 2011  

thnx seri :) dah buat ...

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger