Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Panduan Memasang Meta Tags

Artikel hari ini tentang cara pemasangan meta tags di blog. Seri rasa ramai sudah tahu apa itu meta tags dari artikel seri yang lalu.

Bagi mereka yang masih tidak berapa faham hendak membuat meta tags akan Seri beritahu di akhir artikel ini.

Cara-cara memasang meta tags di blog:

01 - Pergi ke Blogger - Dashboard - Design - Edit HTML

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

02 - Cari barisan ini di kode HTML template

03 - Copypaste kode dibawah ini, di bawah barisan tadi. Jangan lupa yang bertanda MERAH ganti dengan kesesuaian blog anda.

<meta name="description" content="Rujukan untuk peribahasa, simpulan bahasa dan pantun. Tips untuk para blogger.">
<meta name="keywords" content="seribahasa, seri, seri bahasa, bahasa, peribahasa, simpulan, pantun, orang, award, labels, company, business, widget, internet, google, blogger">
<meta name="author" content="Seri">
<meta name="Distribution" content="Global">
<meta name="Robots" content="INDEX,FOLLOW">
<meta name="Revisit-after" content="7 Days">

04 - Save Template

05 - Contoh Template HTML yang telah siap dipasang meta tags:

<head>
<link href='http://feeds2.feedburner.com/SeriBahasa' rel='alternate' title='RSS Feed for seribahasa.com' type='application/rss+xml'/>
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<meta name="description" content="Rujukan untuk peribahasa, simpulan bahasa dan pantun. Tips untuk para blogger.">
<meta name="keywords" content="seribahasa, seri, seri bahasa, bahasa, peribahasa, simpulan, pantun, orang, award, labels, company, business, widget, internet, google, blogger">
<meta name="author" content="Seri">
<meta name="Distribution" content="Global">
<meta name="Robots" content="INDEX,FOLLOW">
<meta name="Revisit-after" content="7 Days">
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>


Bagi mereka yang belum berapa faham hendak membuat meta tags sila masuk ke laman Meta Tag Generator. Meta Tag Generator ini adalah yang terbaik pernah seri jumpa.

Anda cuma isikan data-data yang diperlukan kemudian tekan tab Get Tag di bahagian bawah. Salin semua meta tags yang telah siap dan buat seperti yang telah seri terangkan diatas tadi.

Baca juga Meta Tags Untuk Blog

13 Pandangan:

Tuan-Belog Januari 10, 2011  

bro nk tanya sket...
aku pngguna blogspot...
so bila search google url wowberita.com tu, setiap antry yg keluar hanya paparkan meta description...so mcm affect seo je ni...
xde plak kuar blog content kt search engine tu....hehe...ssh nk phm ni...xreti nk explain....

Anisayu Januari 10, 2011  

Bagus ya pingin aq tp lihat codenya pedes mataku banyak c hix hehehe

Seri Bahasa Januari 10, 2011  

Tuan-Belog@ memang gitu, goggle hanya akan memaparkan URL posting yang telah di beri link (GBL)

untuk memeriksa posting yg telah di indek (GIP) guna ini, site:URL blog (tanpa mengunakan www didepan)

Tuan-Belog Januari 10, 2011  

thanx for the info bro....

Yastro Mei 19, 2011  

hr ni guna meta tag generator...tp x sama dgn yg lama dulu laa..
#Yg lama keluar entri post dulu baru nama blog....

Yastro Mei 19, 2011  

yas tunggu komen dr seri nanti...

belajar menggambar autocad Ogos 17, 2011  

Terimakasih atas tutorialnya.Bolehkah awak datang lagi?

maaf... jika salah ketik hehe...

AdemAyem November 11, 2011  

sedikit koreksi , dan niatnya untuk melengkapi untuk <meta> harus diakhiri </meta>..soalnya dimarahin sama google kalau ga ditutup </meta>..salam sukses seri.. tips blogging

Mohd Billy Mei 19, 2012  

as'salam seri.. hari tu sy guna teknik yg seri ajar ni..alhamdulillah ok bl sy cek kat metatag analyzer.
pastu beberapa ari kemudian sy edit widget sy bg background color, bila sy cek blk kat metatag, dia kata title plak not relevan.. sy nak tny seri,,apa sebenarnya masalah kat cni?
harap seri dpt bantu.. :)

Reggae Jun 29, 2012  

kerenn infonya, bantu sangat !!

Miz Tia April 19, 2013  

bisa ni di parktekan..

makasih sharenya :) .

Ifa Fernandes Disember 14, 2016  

Jadi Selama ini saya salah cara pasangnya, makanya web saya kok lama terindeks oleh google.
Makasih informasinya brow...
http://obatjerawatherbal.net

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger