Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Panduan Menukar Blogspot Ke Domain Dot Com

Ramai blogger nak guna domain sendiri, tapi ramai yang tak tahu cara-cara hendak menukar bila ada rancangan nak membeli domain sendiri. Seri juga mengalami masalah yang serupa, kalau tidak sejak dulu lagi seri sudah bertukar ke Dot Com.

Diharap panduan ini sedikit sebanyak dapat membantu buat mereka-mereka yang hendak berpindah dari Blogspot ke Dot Com.

PERHATIAN: Ini adalah panduan menukar dari Domain Blogspot ke Doamin Dot Com tanpa menukar hosting.

Langkah pertama Login ke Blogger


Bila sudah keluar Dashboard klik pada Tab Settings

Disini Klik Tab Publishing

Dipaparan ini Klik pada perkataan Switch to Custom Domain

Di bahagian ini klik pada Switch to advance settings

Masukkan URL yang baru, masukkan kata Sandi kemudian tekan Tab Save Settings


Senang kan tak susah pun. Selamat mencuba selamat berpindah ke domain Dot Com.

26 Pandangan:

ferry Januari 06, 2011  

macam ada yang tertinggal la seri..lepas tekan costum tu bukan kena tekan advance setting ke?

Seri Bahasa Januari 06, 2011  

ferry@ betul, dah seri edit semula...terimakasih.

Che Armad Januari 06, 2011  

huhuhu...
domain...
try lar gak...

ikut kan memang malas explore bab desktop blogger ni...

juz suke posting ngan ubah layout jer...


tp kalau ade dot blogspot tu mcm Grand jer...



ermm... Seri Bahasa bila nak tukar favicon... baru nampak Grand gak... hahahaha....



ape2 pun terima kasih sharing info.... wasalamm...

caliph shuriken Januari 06, 2011  

klau tukar cmni kna inform nuff kn.. klau x nti iklan ada prob...

online all articles Januari 06, 2011  

sebenar saya mau ganti domain, tp gemana cara dapatkan domainnya?
ada domain yang gratis ngx??

makasi ya seri link ku sudah di pasang di blog seri

PandoraBox Januari 06, 2011  

Bagaimana dengan alamat blog lama...
kalo di redirect trus alamat sub sub nya(www.blog.com/2010/12/alamatartikel)

toyolkiut Januari 06, 2011  

ooo..
info yg bagus..
leh guna klau teringin dot com nnti..
thanks sis..

Dunia Mayaku Januari 06, 2011  

if guna dot.com maksudnya berbayar ke lepas ni? huhu...blogger baru nk belajar

KucingMalas Januari 06, 2011  

kompom lah kena bayar huhuhu

sop Januari 06, 2011  

pastikan setting domain akan dilakukan.. biasa pihak pembekal hosting yg lakukan.. maklum kepada mereka

Seri Bahasa Januari 06, 2011  

Che Armad@ dah kali2 nak tukar favicon tapi tak menjadi.

caliph shuriken@ kalau dah tukar ke dot com boleh ubah url di dashboard nuffnang.

online all articles@ ada gratis tapi jarang sekali. lebih baik beli dari pembekal domain lagi cepat.

PandoraBox@ semua url lama akan di redirect ke URL yang baru. jangan bimbang soal itu.

Dunia Mayaku@
e k i n ♥@ dot com kena bayar sekitar RM30-Rm45 setahun

sop@ betul tu, sebab tu bila hendak beli domain mesti bincang dulu masalah settings. bila mereka yang buat baru beli, kita tinggal tukar URL baru di blog.

yuyu aziz Januari 06, 2011  

hai seri, tq for teaching us that! :)

penyu Januari 06, 2011  

bagus entri ni.....

tehr Januari 06, 2011  

mudah juga rupanya
masa saya tukar dulu, semuanya kawan yang buat
saya terima yang dah siap je

BOY HOT WEB Januari 06, 2011  

klu mcm gitu kena ada kredet kat le,, klu nak tukar .com

ferry Januari 06, 2011  

sama-sama seri..baru tau muka seri macam mana..heheh..


boy hot web@ tak perlu kad kredit..boleh bayar melalui bank transfer

fArAh!! Januari 06, 2011  

kalo kita pakai domin baru..
follower tak de kew??
atau dri follower blogspot, sambung kat domin baru??

Seri Bahasa Januari 06, 2011  

fArAh!!@ follower dan Readers semua macam biasa tak ada perubahan.

Cempakamelati Januari 06, 2011  

Hmmm sekitar RM30ke RM45 jer setahun, tak la mahal sanat....terima kasihinfo ni....akan digunakan nanti bila dah nak tukar domain ke dot com

fArAh!! Januari 07, 2011  

betol kew x de perubhn..sebb nak tukr domin, takut semue yg ada tu, hilng & kene mula dari awl jew..

omurice Januari 08, 2011  

omu gunakan NEtKl...semua dia tolong buatkan...jadi bila tengok entry ni, baru tahu macamne die buat...hehehe

caliph shuriken Februari 19, 2011  

seri..
klau sy dah tukar
123.blogspot.com
mjadi
new123.blogspot.com

perlu x sy apply style snapshot last skali tu?
klau sesuai sy nk try...

ladyana Disember 11, 2011  

ooo senang je rupe nye, thx share :) tp kena bayar eh?

ummi tehrah Januari 08, 2013  

salam perkenalan. nak tanya kenapa blog saya masih lagi blogspot padahal semua dah success. bila saya taip ummitehrah.com keluar URL not found. boleh ajar saya tak macamana nak setting domain baru? tq byk2

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger