Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Goggle Sitelinks Untuk Blog Anda

Memperolahi sitelinks dari Goggle adalah sesuatu yang sering diimpikan oleh setiap blogger. Kepentingannya sama seperti PageRank dan Alexa Rank. Banyak persoalan yang sering timbul, hendak mendapatkan sitelinks perlukah sesebuah blog itu mempunyai PR, Alexa Rank atau usia blog itu menjadi penentu.


Blog Seri Bahasa mendapat sitelinks hanya baru berusia 8 bulan, ketika itu berPR 4. Tapi bila bertukar ke Domain Dot Com, sitelinks Seri Bahasa sering berubah. Ini berkemungkinan kerana blog seri belum berapa stabil. Dan salah satu faktornya kerana seri telah mengubah tema blog Seri Bahasa.

Contoh Sitelinks Blog Seri Bahasa Yang Di Update Pada 18/02/2011

Apa Itu Sitelinks:

Sitelinks adalah kumpulan link dibawah nama blog atau web yang muncul di hasil carian google. Sitelinks diberikan secara automatik jika Goggle perpendapat sesuatu laman web tersebut memenuhi ciri-ciri algoritma sitelinks. Tujuannya agar pengguna lebih mudah menavigasi ke sebuah blog atau laman web tersebut.

Kenapa Sitelink Penting Untuk Blog?

01 - Dengan adanya sitelinks, ini bererti Goggle telah mengakui akan prestasi sesebuah blog dan secara tidak langsung menambah kredibiliti blog tersebut di mata Goggle.
02 - Sitelinks memberikan identiti tersendiri kepada blog sebab itu ramai blogger atau webmaster berusaha untuk mendapatkannya melalui cara SEO.
03 - Dan yang lebih penting, sitelinks akan mengukuhkan pencarian sesuatu keywords di SERP. Sebagai contoh blog Seri Bahasa mendapat sitelinks dari keyword "peribahasa".

Cara Untuk Mendapatkan Sitelinks

01 - Usahakan agar sesuatu keyword berada pada peringkat teratas di SERP.
02 - Pasang Goggle word verification di blog.
03 - Pasang Navbar dan namakan guna keyword. URL posting yang dipasang harus mempunyai kaitan dengan keyword yang sama (Lihat contoh Navbar Seri Bahasa dibawah Header).

Sitelink Update

Seperti juga PageRank, sitelinks juga di Update dari masa ke semasa. Sitelinks akan berkurang, bertambah atau mungkin hilang dari paparan. Ini terjadi jika blog dinilai tidak kompeten dan jarang di update. Kedua, jika mengubah tema template, pastikan data meta yang bermula dari head hingga ke CDATA tidak berubah dari template yang asal. Ketiga, bagi mereka yang memasang Navbar, jangan sesekali mengubah kedudukkan Navbar serta isi kandungan navbar tersebut.

Kriteria Tertentu Untuk Mendapatkan Sitelinks

Usia blog, PageRank dan Alexa Rank tidak akan menentukan sesebuah blog itu akan mendapatkan sitelinks dari Goggle. Buktinya blog Seri Bahasa yang telah bertukar domain dan masih berPR 0 juga diberikan sitelinks oleh Goggle.

Kesimpulannya keywords tertentu yang berada di peringkat atas dan jika pada pendapat Goggle keywords tersebut memberi kepentingan kepada para pengunjung dan memenuhi ciri-ciri algoritma sitelinks maka Goggle akan memberikan sitelinks.

20 Pandangan:

Mia Liana Februari 22, 2011  

perkongsian maklumat yang amat menarik... blog mia pun tak berapa stabil sangat lepas dah tukar dot com...

wk Februari 22, 2011  

Infonya menarik...,

Yastro Februari 22, 2011  

ni yang maleh nak tukar ke .com
Ape sebenarnya kelebihan tukar .com nih? Sorri banyak tanye lak...

DaHLia Februari 22, 2011  

DJ pun dapat Sitelinks ni.. :D

papabear Februari 23, 2011  

ooo baru faham camna ada blog yg ada dan yg tak da... google word verification tu apa pulak?

tehr Februari 23, 2011  

blog saya masih kelam kabut lagi
google masih tak berapa nak iktiraf la
hehehe

Tutorial Cara Dapat Sitelink Dalam 10 Bulan Februari 23, 2011  

wah saya mau nanya.. cara masuk ke sitelink setting bagaimana? saya sudah dapat sitelink dalam 10 bulan, tp ga tau cara masuk ke menu settingnya?

Seri Bahasa Februari 23, 2011  

Yastro@ kelebihan domain sendiri kita tidak terikat kepada mana pihak. yang lebih utama blog kita selamat dari hilang di web. bila kita tukar domain sendiri sebenarnya goggle akan menilai semula prestasi blog sbb tu dalam 3-6 bulan blog tak berapa stabil dari segi SERP dan PR.

DaHLia@ sitelinks adalah satu pengiktirafan untuk blog oleh Goggle. Bagi yang memperolehinya adalah satu imbalan setelah lama berblog.

papabear@ memasang goggle word verification akan menentukan bahawa blog yang kita usahakan adalah milik kita. masuk ke goggle webmaster tools dan login guna id blog. teman akan tahu cara-caranya nanti.

tehr@ usahakan keyword2 tertentu agar sentiasa berada diperingkat atas di SERP. dalam memberi sitelinks goggle sering mengutamakan kriteria ini.

Tutorial@ masok ke sini = google webmaster tools

Yastro Februari 23, 2011  

thanks seri, namun disini kalau nak bertanya mungkin lebih panjang..kalau seri faham bgaimana web free tu boleh hilang mungkin seri boleh tlg jelaskan..
Tak tau le bile nak guna domain sendiri...
thanks gak sbb info ttg google verification tu...

Mengembalikan Sitelink Yang Hilang Dari Mesin Pencari Februari 23, 2011  

Seri, saya sudah masuk ke webmastertool dan sudah klik sitelink tapi tampilam webmater saya saat klik sitelink tidak sama dengan gambar nomer 2 di atas

Seri Bahasa Februari 23, 2011  

Tutorial@ jika gambar seperti di artikel seri ngak ada bererti Goggle belum lagi memberi sitelinks.

tapi kalau blog teman pernah ada sitelinks ngak usah gusar kerana biasa sitelinks kadang muncul kadang hilang dari paparan.

sitelinks blog seri juga mengalami perkara yang sama sejak awal januari ini.

Cik Yana Februari 23, 2011  

Nice sharing. Dah la cik Yana jenis tak tahu pape pasal benda-benda camni :)

Seri Bahasa Februari 23, 2011  

Cik Yana@ seri dulu pun gitu juga tak tahu pasal benda2 ni. tapi belajar dari artikel kawan ketika membuat blogwalking akhirnya faham juga sikit selok-belok blogging ni.

caliph shuriken Februari 23, 2011  

seri.. thanks for sharing ^^

latest en3: ~ glob ajaib ~

cik ain Februari 23, 2011  

cik ain pun ada sitelink ni...

Yastro Februari 24, 2011  

Thanks seri krn bg links tu...dh faham kenapa tetibe jer hilang...hehehe
"ikut suke uncle Google....huhhh...kene tuka gak ni nanti"

Rizuan Ismail Februari 24, 2011  

kalo guna domain blogspot ada peluang tak dapat sitelink nih?

Seri Bahasa Februari 24, 2011  

Rizuan Ismail@ dalam pemberian sitelinks goggle tak kira apa jenis domain yg kita guna.

djoe Februari 27, 2011  

meninggalkan komentar pada blog dofollow yg sudah memiliki PR tinggi juga sngt berpengaruh sahabat

rezaprama|bloggersmp Mac 10, 2011  

punya saya belum ada sitelink,, tapi semoga dalam beberapa hari kedepan dah punya sitelink sendiri seperti anda,,

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger