Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Jangan Curi Visitor Aku

Dah selesai isu auto blogwalking kini timbul pula isu curi trafik dari blog lain. Kali ini caranya tak sama. Mereka tak hantar message, tapi setiap visitor yang masuk ke Blog A, Blog B dan Blog C akan secara automatik memberi Visitor kepada mereka.


Salahkah cara ini? Untuk menjawap soalan ini terpaksa kita teliti dari pelbagai sudut. Kita tak boleh tuduh sesuka hati, sebab cara dia menggunakan kaedah itu akan kita pertikaikan nanti. Dia tidak hantar message ke chatterbox dan memaksa kita membalas message itu secara manual. Dan yang penting dia tidak pernah pun tahu siapa dan blog mana yang masok ke blog dia.

Cara mereka mendapatkan trafik dari Blog A, Blog B dan Blog C ialah dengan bertukar kode link atau kode banner yang diselitkan kode iframe. Hendak tahu selanjutnya tentang kode tersebut sila ke SINI.

Kalau mereka secara sengaja memasang kode iframe ketika bertukar link atau link banner dengan Blog A, Blog B dan Blog C tanpa pengetahuan pemilik ketiga-tiga blog tersebut maka secara jujur seri katakan itu adalah salah.

Jika ada persetujuan dari kedua belah pihak tapi mereka tidak memasang iframe ketiga-tiga blog tersebut di blog mereka sudah tentu perbuatan ini tidak adil. Ini kerana trafik hanya masuk sehala dari ketiga-tiga blog tersebut ke blog mereka.

Jadi kalau hendakkan trafik melalui kaedah iframe ini mestilah ada persetujuan dari kedua belah pihak dan yang lebih penting ialah kejujuran.

Tapi kalau dia ada 5 - 6 blog atau lebih dan pasang iframe tersebut di setiap blog untuk menjana trafik ke blog utama dia, kita tak boleh salahkan dia sebab dia tak menipu sesiapa.

Apa yang kita boleh pertikaikan ialah kredibiliti blog tersebut yang mengunakan kode iframe untuk menjana trafik. Ini kerana blog tersebut tidak mempamirkan prestasi sebenar sebab bergantung kepada blog lain untuk meningkatkan trafik.

Sebagai contoh lihat Histat blog seri sebelah kiri bawah dan jejak rakan dunia kolom bawah. Untuk membuktikan bahawa iframe ini betul-betul berfungsi seperti yang mereka dakwa, seri pasang kod iframe di salah sebuah blog seri pagi tadi.


Selama ini blog Seri Bahasa tak pernah mendapat Unik Visitor melebihi 350 sehari. Dan cuba perhatikan berapa orang yang online dalam sesuatu waktu.

Kodnya tak panjang, kalau teman-teman ada banyak blog nak cuba kaedah ini silakan, tapi kalau ada apa-apa risiko seri tak akan bertanggungjawap.

<iframe height="0" src="http://www.seribahasa.com/"width= "0">

PERHATIAN: Kod ini tak akan berfungsi kalau tak dipasang diblog, kecuali kalau ada hacker masuk ke blog kita dan memasang secara manual atau template blog yang dipasang kode iframe menggunakan kode rahsia.

27 Pandangan:

Ein Auzai'y Februari 15, 2011  

mmm...betu tue......ada ker istilah curi visitor...

Yastro Februari 15, 2011  

Panjang lebar seri bagi ulasan...rasanya ramai dah faham ttg konsep iframe nih..mmg elok dipanjang2kan supaya lebih ramai yg tau.
cuma nak tanya, kalau2 hacker masuk dan pasang dlm template kita...macammana nak tau/kesan yekkk?

AmYcOzZo Februari 15, 2011  

Wah macam2 sekarang nie yerk..nice info :)

DaHLia Februari 15, 2011  

itulah, mende ni xmenjadi salah kalo masing2 berterus terang..

taapi yg terlibat boleh plak mengelirukan orang lain pulak..kalo xmakan cili, pasti xkan rasa pedas kan :D

intuisiblog.com Februari 15, 2011  

betul seri, sebagian besar blogger kok menggunakan cara seperti itu...

RuSh D Februari 15, 2011  

mcm2 btol ler skg nie...

papabear Februari 15, 2011  

ada saje la cara nak menipu. agaknya memang ada jenis orang yg tak boleh hidup kalau tak menipu :(

KinosKoko Februari 15, 2011  

isk2...tak faham la ngan orang2 yang nak keja mudah mcm ni

Hafzan Sarah Februari 15, 2011  

eh..macam2..
baru tau,ada jugak yg buat cenggini

abu luqman Februari 15, 2011  

salam singgah petang..macam macam ye sri

caliph shuriken Februari 15, 2011  

dh remove kod tu aritu, iskk...

latest en3: ~ salam maulidur rasul ~

koin dolar online (koin_online) Februari 16, 2011  

wah saya baru tau ada kode link yang seperti ini, nice info sistha..

Seri Bahasa Februari 16, 2011  

Yastro@ selalunya blog yg pasang iframe ni agak berat sebab terpaksa buka dua page yang berlainan. cuba-cuba periksa kalau kode link atau banerlink ada mengandungi tulisan iframe height="0" src="URL"width= "0"

DaHLia@ yang curi trafik dari blog orang mestilah mengelabah sekarang sebab tembelang dah pecah.

papabear@ mana pernah dunia ni sunyi dari pencuri papabear.

caliph shuriken@ lain kali kalau terima kode mesti periksa dengan teliti.

intuisiblog.com@ sebenarnya cara ini ngak salah sob. yang salah kalau kita menipu bloger lain ketika bertukar link atau baner dengan menyelitkan kode iframe tanpa pengetahuan mereka.

koin dolar online@ kalau punya banyak blog bisa digunakan kode ini sob asalkan jangan menipu bloger lain.

Amri Abd Rani Februari 16, 2011  

Adusss...pening Pakwi memikirkannya, mcm2 diaorg ni...
Pakwi xkisah sgt psl traffic, sbb mmg xkan terlawan dgn jagoan dari blog2 yg lain....ntah laa....

Pengumpul Blog Februari 16, 2011  

macam-macam ada sekarang ni. Terima kerana berkongsi informasi dari Seri.

tehr Februari 17, 2011  

aktiviti yang merugikan pengunjung
untuk layari satu blog, tanpa disedari membuka beberapa blog
bukankah merugikan?

Zik Februari 18, 2011  

erm... macam2 teknik ada sekarang nie...

HAJAR hasan Februari 19, 2011  

org gilerr it zaman skrg. mcm2 diorg bley bwt

tape tape. yg penting kte ikhlas dlm berblogging ni. btol x cik seri?

jemput singgah baca entri

Seri Bahasa Februari 19, 2011  

HAJAR hasan@ sebenarnya guna teknik iframe tak salah, yang salah cara mereka mempraktikan penggunaan iframe tu yang salah.

Seri Bahasa Februari 19, 2011  

tehr@ bagi mereka yang mahir, mereka tak akan memasang lebih dari satu kod iframe diblog. lagipun kode iframe selalu di pasang bukan di blog utama tetapi blog HANTU.

Zik@ zaman it yang serba moden segalanya mungkin, yang penting kita berani mencuba.

zaidi zaim Februari 19, 2011  

mcm2 skangni... mcm2 care pule orang nk up traffic...
sy skangni heran la kat blog sy tu.. ramai dah follower yg follow ttp jumlah follower tak naik2.. ntah kejadah ape la pulak problemnye...

Tuan-Belog Februari 27, 2011  

oooo..ptut la blog yg tawarkn backlink tumbuh mcm cendawan...
rupanya ni dia rhsianyaaa...

alif haris Mei 22, 2011  

suke hati ja curi visitor orang .. siot tol .. huHuHu

wan_cikgumuzik Julai 10, 2011  

saya tahu saya amik koding tuu mmg ada iframe.. tetapi saya rasa lantak dia lah nk amik trafic saya.. bukan jejas trafic blog saya pon kan??

jujur saya katakan memang tak bagus mencuri trafic org.. bagitaw laa kata koding dia tuu ada iframe kat kawan2 kan....

Seri Bahasa Julai 10, 2011  

wan_cikgumuzik@ sebenarnya kalau ada koding macam tu buang kod iramenya. kalau kita terkena 2-3 koding macam tu loading blog akan jadi lambat sebab terpaksa buka blog2 yang ada iframe sekali gus.

share everything blog Februari 03, 2012  

ohh begitu ya.. makasih nih infonya sangat bermanfaat sekali...

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger