Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Mengubah Background Kotak Komentar Blogger

Bagi mereka yang menggunakan mode embbed comment below post sudah tentu menginginkan kelainan background untuk menggantikan background asal.

Caranya cukup mudah, apa yang perlu sediakan dulu gambar berukuran 450px x 350px. Upload di mana-mana hosting dan ambil url direct link gambar tersebut.


Masuk ke Blogger

Klik Tab Design

Klik Tab Edit HTML

Cari kode ini, .comment-form{. Bila sudah jumpa ganti semua kode dengan kode yang di sediakan di bawah ini.
Salin Kode Dibawah Ini:

.comment-form{
background:#ffffff url(http://i649.photobucket.com/albums/uu217/teaade/backroundpos.gif) no-repeat bottom right;
border:7px solid #C7C7C7;
margin:2px;
padding-left:10px;
width:95%;height:280px;
#ib-form iframe:hover;
}


Save Template dan View Blog

15 Pandangan:

infoinfo unik Februari 18, 2011  

nah ini baru manteb,,,he,,he,,jadi yg pertama coment nih sobat,,

Tebinfea Februari 18, 2011  

Hello dear friend.
happy day.
Teb.

Yastro Februari 18, 2011  
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Yastro Februari 18, 2011  

Sorii...kalau nacam yas yg guna intense debate tu boleh guna jugak ke?

Seri Bahasa Februari 18, 2011  

Yastro@ kode ni untuk template blogspot je...yas guna wordpress tak sama.

Yastro Februari 18, 2011  

Yas guna blogspot gak seri...cuma bila dh guna I/D, komen dh tak masuk kat blogspot dah...sumer simpan kat I/D...nak tukar pun dh tak boleh...so guna je la I/D tu sampai bila2...

Errr..i/shout yas x de? rasanya ada jerr...mungkin lambat sikit kot...
sok2 yas akan gunabox frien list mcm seri gak la..banyak url jadi berat laa...

Pengumpul Blog Februari 18, 2011  

bertambah lagi ilmu kita dari cik seri. Terima kasih seri. Nak coba ni.

tehr Februari 19, 2011  

kalau menggunakan gambar bersaiz kecil, tak memberatkan loading blog ya, seri

blog-tips-kurus Februari 19, 2011  

aaa..baru nak tanye soalan same mcm tehr. bile tuan blog nak jwb ni? :-)

Seri Bahasa Februari 19, 2011  

tehr@ 450px X 350px saix standard. tekniknya lebihkan 5px ketika buat gambar lepas itu potong semula 5px tu, ini akan mengurangkan kb gambar tersebut lebih 40%.

eha Februari 19, 2011  

tx buat infonya yang bagus dan bermanfaat

Zik Februari 19, 2011  

mudah2... kena cari gambar2 yang best..huhu

Arneza Februari 19, 2011  

good info seri...akak pon baru nak belajar sumer benda2 mcm ni....

Willyo Alsyah P. Isman Februari 19, 2011  

seri habis ganti rumah ya.. blognya makin cantik

sarah mohamad Februari 20, 2011  

thanks atas info ni . dah lama dah cari. :)

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger