Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Kenali Kode CSS Dan Kode HTML Pada Blogger Template

Kali ini kita akan bezakan antara kode CSS dan kode HTML serta kedudukannya di template. Ini penting agar kita tidak keliru antara dua jenis kode tersebut ketika membuat pengubahsuaian nanti.

Cuba perhatikan susunan kode CSS dan Kode HTML, setiap bahagian di susun mengikut susunan yang teratur. Ketika melakukan pengubahsuaian, memindahkan salah satu kode CSS (contoh: sidebar) maka kita juga harus memindahkan kode HTML sidebar mengikut kedudukan yang ada dibahagian kode CSS.

Berikut adalah kode asas CSS

body{
background: $(body.background);
}
#outer-wrapper{
width:100%;
}
#Navbar{
margin:0;
padding:0;
visibility:hidden;
display:none;
}
#header-wrapper{
width:908px;
height:200px;
}
#content-wrapper{
width:942px;
}
#sidebar-left{
width:210px;
}
#main-wrapper {
width: 360px;
}
#sidebar-right{
width:310px;
}
#footerbg{
width:923px;
height:20px;
}

Berikut adalah kode asas HTML

]]></b:skin>

</head>

<body>

<div id='outer-wrapper'>

<div id='blog-wrapper'>

<div id='header-wrapper'>
</div>

<div id='content-wrapper'>

<div id='sidebar-left'>
</div>

<div id='main-wrapper'>
</div>

<div id='sidebar-right'>
</div>

<!-- end content-wrapper -->

<div id='footerbg'>
</div>

</div> <!-- end outer-wrapper -->


Apa kaitan antara kode CSS dengan kode HTML di template?

Kode CSS adalah ibarat struktur blok. Mengubah berapa bahagian kode di CSS akan mengubah saiz serta warna latar atau background struktur blok tersebut.

Manakala kode HTML ibarat titik atau kedudukan dimana struktur blok yang telah siap diubahsuai ditempatkan. Sebagai contoh kita ingin memasang Linkbar widget dibawah header. Maka kode CSS Linkbar mestilah diletakan dibawah urutan kode CSS Header, sedangkan kode HTMLnya di letakan di bawah urutan kode HTML header.

Memahami susunan kode CSS serta kode HTML dalam blogger template adalah suatu perkara wajib bagi mereka-mereka yang sering melakukan pengubahsuaian. Semakin mendalam pengetahuan mereka dalam kode CSS dan HTML, akan lebih memudahkan mereka melakukan pengubahsuaian terhadap mana-mana jenis template.

11 Pandangan:

tehr Mac 29, 2011  

wah, terima kasih sangat2, seri
saya memang suka ubah2 kode ni
tapi biasanya main bedal je
kekadang menjadi, kekadang rosak teruk
hehe

Yastro Mac 29, 2011  

Ada masa boleh layan ubahsuai sendiri ni seri....thanks..

Kang Fatur Mac 29, 2011  

Waah makin mantap aja Sahabatku Seri, artikelnya. Salam kompak selalau.

~~zAnAfAhMi~~ Mac 29, 2011  

saya pun suka main gubah2 tapi hentam keromo je...
terima kasih sudi kongsi info.

Organikaceh Mac 31, 2011  

Thanks for share, very nice article.

Yastro Mac 31, 2011  

Ade special entri tuk sahabat...semoga ceria selalu.

kidblogger Mac 31, 2011  

aloh.. css html ni la benda paling pening. huhu tak paham2 dr kecik sampai ke bsar ni

chii April 01, 2011  

yang html punya coding senang nk difahami..tp css...sampai skrg masih pening..even penah blaja dulu..adeih

Justin Bieber April 04, 2011  

Mantafff postingannya,..bisa nambah ilmu. thank you sob..

papabear April 23, 2011  

seronok ni dapat belajar css kat sini :)

Deganshah Putra November 17, 2011  

Terima kasih tas artikelnya, sangat berguna bagi saya :)

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger