Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Jangan Abaikan SpamBox

Sudah lama seri tidak peduli atau buka ruangan komen. Bukan tak pernah kena spam komen, kalau tak silap pernah sekali lebih 400 spam komen yang seri terima. Ini hendak buka dashboard pun malas, bukan apa tapi keadaan internet yang selalu nazak.

Hari ini entah mengapa tergerak pulak hati nak check, memang tak silap jangkaan seri, ada lebih 170 spam komen. Pandai pulak mereka buat komen pada posting seri yang sudah 2-3 bulan yang lalu jadi tidaklah seri dapat kesan kalau buka posting yang baru.

Seri rasa ramai blogger sudah tahu akan kesan dari spam komen yang ada di posting kita terutama dari blog jenis xxx. Sebab itulah sekarang banyak blog yang tidak bersikap Do-Follow berbanding 1-2 tahun yang lalu.

Tapi bagi blogger yang masih setia dengan blogspot atau mereka yang menukar domain ke Dot Com tapi masih mengekalkan hosting di blogspot masih berpeluang membuang semua spam komen tanpa membuka satu persatu posting mereka.

Caranya cukup mudah, cuma perlu buka dashboard;

Di paparan dashboard klik pada label Comments

Lepas itu akan keluar lagi satu paparan seperti di atas. Di situ ada label Spam, biasanya kalau ada komen yang berbentuk spam akan dipaparkan jumlahnya. Kita cuma perlu masuk ke ruangan tersebut dan tanda semua spam komen dan delete.

Mudah bukan tak perlu banyak kerja, cuma kita perlu lakukan seminggu sekali demi menjaga prestasi blog kita dari mereka-mereka yang tak bertanggungjawab.

21 Pandangan:

Yastro November 12, 2011  

Takat ni yas guna ID rasanya ok jerr...lom ada lagi isu spam...tak tau la lepas ni...harap2 tak jadi lerrr....:)

tehr November 12, 2011  

blog wp pun ada banyak spam sekarang ni, seri
dah letih nak buang
nak sekat pulak tak terdaya
buat hati panas je

Polskahackrew November 12, 2011  

Spam..bertujuan untuk mendapatkan backlink,promote,phising,penyebaran virus dll..biasanya spammer ni ialah black hat hacker..mereka menggunakan tool untuk spamming..blog high page rank dan rank alexa yang tinggi jadi mangsa utama sbb blog tu mesti ramai pengunjung
nasib baik google ada spam filter(spam box)..senang sikit nak buang komen spam tu..huhuhu

Blogger Blog Tutorial

blog-tips-kurus November 12, 2011  

saya jarang dpt SPAM komen. blog pon biasa-biasa je. huhu! :-)

suri November 12, 2011  

spam..terus buang takut ak klik huu

EmpayarUtama November 12, 2011  

Kengkadang terkena juga spam dr kengkawan. Bila pindah ke komen box tu yang PR terus jd 0 huhuhuhu

thomas November 12, 2011  

Ada juga spam dlm blog saya,tapi tak banyaklah sebab tak popular sangat.

caliph shuriken November 12, 2011  

kdg2 ada jgak comment kategori ok tapi trus masuk spam...

LadyBird November 13, 2011  

kalau lady punye die tulis.. spam 1, or 2.. bergantung pd bil.. lady delete jerk..

kpah k-poh November 14, 2011  

banyak jugak terima spam ni..kpah mmg selalu cek spam box tu..kdg2 tu..komen dr kawan2 pun masuk kat spam...hmmm..
blog kpah pernah kena remove oleh google sbb masalah spam2 ni lah...

Jalanan Hamba November 15, 2011  

SPAM akan cuba masuk ke dalam komen blog. Biasanya google akan terus tangkap dan masukkannya dalam penjara SPAM box. Ambo pun masih ada 3 lagi spam yang belum didelete dari spam box. Sebaiknya kita semak sendiri dari setiap entri kot2 ada yang terlepas masuk ke komen blog he he.. Caranya tak susah sbb setiap komen yang datang akan diberitahu melalui email. Selalu juga dpt komen yg tak tahu apa benda (melalui laporan email) tapi bila buka tak ada pun kat entri tapi ada dalam spam box.

org muo November 15, 2011  

dah lama x tengok..banyak jgk.. biasanye dari anonamy...

tiefazatie November 16, 2011  

ifa jrg2 dpt spam nie..but kdg2 cek gak..sbb kdg2..kwn2 punya komen termsk sana nie..

Deganshah Putra November 17, 2011  

Memang rada berbahaya juga kalo dah urusan ama spammer

SeputihSalju November 18, 2011  

sy pnh skali jer dpt msg kat spam.. tu pun mula2 tak perasan.. dah lama2 bru nmpk..

mgkin jrg ada tu yg kita tak perasan kat spam tu pun ada msg..

Riefz November 18, 2011  

wahhh... kalo ane sihh jarang ngecek kaya gitu!!

The Loe November 18, 2011  

malah demen aku nek dispam....hehehe

Asis Sugianto November 21, 2011  

sudah banyak komentar SPAM yang masuk ke blog saya sobat,, dan semuanya sudah saya hapus,,,

Cheqna November 21, 2011  

spammers ni tak de kerja lain kot..bagi kerja2 berat baru tau. :-)

Skynet Jogja November 22, 2011  

Koment double kadang juga masuk spam, jadi jangan terburu-buru berburuk sangka.

http://skynet-jogja.blogspot.com/

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger