Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Cara Betul Pasang Meta Tag

Metatag, tidak payah seri nak ulas panjang lebar sebab sudah pasti semua bloger terutama mereka-mereka yang otai sudah tahu. Tapi apa yang seri hendak tekankan di sini, apakah metatag yang telah teman-teman pasang bersesuaian dengan isi kandungan blog teman-teman.

Dalam metatag mengandungi tiga perkara penting yang harus diberi keutamaan. Tajuk Blog, Keyword dan Description Blog memainkan peranan penting dalam SEO. Samada ia bertepatan dengan isi kandungan blog atau tidak, masih ada waktu untuk memperbaiki keadaan tersebut.

Bagi yang belum berapa faham bolehlah rujuk kesini Metatags Untuk Blog.

Untuk memeriksa metatag yang telah teman-teman pasang sila semak semula mengunakan website dibawah ini:

01. Analyzer Metatags
02. Meta Checker

Bagi yang ingin membuat metatag sendiri bolehlah pergi ke laman ini:

01. Metatag Generator

Kali ini seri akan tunjukkan satu lagi cara memasang metatag. Kaedahnya sama seperti dulu cuma ada sedikit tambahan kode di bawah metatag asal.

Copypaste kode dibawah ini, cari <head> kemudian cari kode ini <b:include data='blog' name='all-head-content'/><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'> dan gantikan dengan kode yang dibawah. Jangan lupa yang bertanda MERAH ganti dengan kesesuaian blog anda.


<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://www.seribahasa.com/&quot;'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<meta content='Seri aka Si Bumi Hijau' name='Author'/>
<meta content='7 days' name='revisit-after'/>
<META CONTENT='INDEX, FOLLOW' NAME='ROBOTS, ALL'/>
<META CONTENT='ARCHIVE' NAME='ROBOTS'/>
<meta content='global' name='distribution'/>
<meta content='2012@Seri Bahasa' name='copyright'/>
<meta content='ms' http-equiv='Content-Language'/>
<meta content='Rujukan untuk peribahasa, simpulan bahasa dan pantun - Tips untuk para blogger' name='description'/>
<meta content='seri bahasa, bahasa, seribahasa, pantun, peribahasa, simpulan bahasa, gurindam, chat box, css template, meta tags, widget, blogger' name='keywords'/>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot; - Rujukan untuk peribahasa, simpulan bahasa dan pantun - Tips untuk para blogger&quot;' name='description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;, seri bahasa, bahasa, seribahasa, pantun, peribahasa, simpulan bahasa, gurindam, chat box, css template, meta tags, widget, blogger&quot;' name='keywords'/>
<meta content='INDEX, FOLLOW' name='ROBOTS'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Subject'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Abstract'/>
</b:if>

<b:skin><![CDATA[/*



Lepas itu Save Template. Bagi yang belum berapa faham cara-cara hendak memasang metatag sila baca posting ini dulu, Panduan Memasang Metatags.

18 Pandangan:

ahsfantasy24 Januari 07, 2012  

Masuk bab ni, memang saya mengaku kalah.
betul-betul pening dan tak reti, huhu~

thomas Januari 07, 2012  

saya phobialah benda2 mcm ni.

photoshop Januari 07, 2012  

thanks brother...

tehr Januari 08, 2012  

thanks
nanti aku boleh cuba2 tambah kat blog

Ajangnya orang Sumba berbagi Ilmu pengetahuan Januari 08, 2012  

Tadi malam coba pasang meta tag tidak berhasil sob

Yastro Januari 08, 2012  

meta tag ni banyak jugak jenisnya kan seri...setakat i yas jumpa 4/5 jenis...tp skg ni yas guna yg ada ni jerr...dr forblogger.net

DynamicMetaTag (xDer) Januari 08, 2012  

nice.. tapi saya guna Dynamic Meta Tag. lebih mudah dan ringkas. dia akan auto reading 1st keyword post kita ;)-harapnya Seri x kisah ye saya kongsi sama..

Koding Januari 08, 2012  

Isshhkkk..
Saya cuma tau Metal Tag jer..

Seri Bahasa Januari 08, 2012  

yastro@ walaupun berlainan tapi semua fungsi hampir sama. yang penting title, keyword dan description harus diselaraskan itu yang amat penting.

xDer@ DynamicMetaTag secara umum cuma memaparkan Title Post di SERP. Sedangkan bila di analisa mengunakan beberapa Metatag Analyzer ia gagal mengesan description metatag, keyword, robot metatag dan juga autor.

cardiacku Januari 09, 2012  

Belajar banyak di sini sobat seri...
Terima kasih atas berbagi pengetahuan serta ilmunya di sini

Haw Januari 09, 2012  

pernah baca pasal ni.. tp tak faham.. tp, tetiba je faham bila baca entry kat sini.. result meta tag Haw dah tak banyak yg merah dah.. terima kasih ya!

asa 2009 Februari 15, 2012  

gan,,meta tag akibatnya apa ma bandwitch blog qta??mklum newbee,,heehehe

cindelaras Mei 08, 2012  

bongkar pasang meta tag lagi...
heheheee.... :D

vertigo Mei 21, 2012  

waw mantap banget ya

gejala diabetes Mei 21, 2012  

salam kenal ya gan

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger