Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Cara Mudah Memasang Sitemap Di Blogspot

Siapa yang belum pasang Sitemap? Kalau belum ikut cara seri, cukup mudah dan berkesan serta memudahkan crawler mengindeks url.

Tapi sebelum itu apa dia Sitemap?
Secara ringkas sitemap merupakan peta sebuah website atau blog yang mengandungi keterangan mengenai url-url yang terkandung di website atau blog tersebut. Selain itu sitemap memberi maklumat tambahan kepada search engine bagi menyempurnakan tugas crawlingnya.

Contoh Sitemap Seri Bahasa

Cara-Cara Memasang Sitmap

01. Login Ke Akaun Blogger
02. Dari Blogger Dashboard klik New Post
03. Lepas itu klik Edit Pages yang terletak di atas barisan kedua.
04. Klik New Page
05. Masukkan Sitemap sebagai title page, lepas itu klik Edit HTML
06. Copypaste kode yang telah seri sediakan dibawah. Jangan lupa ganti http://www.seribahasa.com dengan url blog anda.


<script src="http://yourjavascript.com/18113981113/bukarahasiablog-toc.js"></script><script src="http://www.seribahasa.com/feeds/posts/default?max-results=9999&alt=json-in-script&callback=loadtoc"></script>


07. Akhir sekali tekan button Publish Page

Apa yang diharap dari pemasangan sitemap ini ia akan dapat membantu search engine menemukan sesuatu website atau blog lebih cepat dan tepat pada waktunya. Tapi harus diingat penggunaan sitemap tidak semestinya akan menjamin semua url yang terkandung didalam sesuatu website atau blog akan di indeks oleh search engine.

Yang penting kita telah berusaha melakukan yang terbaik untuk website atau blog kita. Selebihnya kita serahkan kepada search engine untuk melaksanakan tugasnya. Selain dari itu kita juga harus menggunakan beberapa keyword dalam posting agar website atau blog kita kelihatan lebih terampil di SERP.

12 Pandangan:

Yastro Januari 10, 2012  

Nampaknya sitemap Seri lagi bagus dari yg yas punya....hehehe kene tukar nih...terima kasih seri...yas tau seri mmg handal gak bab2 nih...

xDer Januari 10, 2012  

sayang Seri ;) dah lama dok nak buat sitemap tapi tak menjadi2.. nak cuba cara yang ni pulak

share everything blog Januari 10, 2012  

sip sob.. makasih nih udah beri info yang sangat bermanfaat khususnya bagi saya.. saya nanti coba.. dari dulu sebenarnya saya nyari yg seperti ini..
thanks ^v^

tehr Januari 10, 2012  

selamat mencuba semua
aku pun nak cuba gak ni
harap2 menjadi

Trenggalek Jelita (Cangkrug-ane CahNdeso) Januari 11, 2012  

Nice post and useful for blogger. I ahve read and save the code. Thanks, Guys..

sampeweweh Januari 11, 2012  

saya juga sudah memasang ini sobat daftar isinya keren hehe

cindelaras Januari 11, 2012  

terimakasih atas dimuatnya artikel ini...
artikel ini sangat membantu saya dalam menyesuaikan template baru pada blog saya... :D

Hisyam Muhibah Januari 11, 2012  

soalan : untuk template yg ada fitur page saja lah kan...

Deganshah Putra Januari 11, 2012  

Asyik ada tutor sitemap, sip nanti ane coba praktekan ;)

Polskahackrew Januari 11, 2012  

x ramai blogger kita pasang sitemap ni.. hehe..

Koding Januari 11, 2012  

Terima kasih atas perkongsian ini...
Saya cuba...

wedding rings Januari 17, 2012  

Hallo sob.. apa khabar numpang lewat nitip satu. terimakasih

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger