Selamat Datang Diucapkan Kepada Semua Pengunjung Blog Ini Segala Komen Dan Saranan Teman Teman Amat Seri Hargai

Pesanan Untuk Anak Perempuan

Wahai anakda,
Buah hati ayah bonda.

Patutlah anakanda berumah tangga,
Patutlag sudah anakanda bersuami,
Sepanjang ada pertemuan,
Sepanjang ada yang mahu.

Menjadi isteri muliakan hati,
Taat setia kepada suami,
Jangan berbelah bagi.

Contohilah perangai ibumu...
Kurangkan anakanda meminta,
Banyakkan anakanda memberi,
Lebihkan timbang rasa,
Insya Allah suami anakanda akan lapang hati.

Apabila menilai tingkah laku suami,
Ingatlah pesan ayahanda...

Adat manusia tidak ada yang sempurna,
Ada lebih ada kurangnya,
Ada buruk ada baiknya.

Oleh itu...
Buruk suami jangan anakanda caci,
Kurang suami jangan dibenci,
Kelemahan suami jangan dicari-cari,
Kesabaran suami jangan diuji.

Ingatlah anakanda,
Sebagai perempuan,
Sesudah anakanda bersuami,
Martabat anakanda makin terpuji,
Anakanda menumpang tuah suami,
Kerana ada suami,
Anakanda bertambah murah rezeki.

Kalau anakanda hendakkan suami yang elok,
Jadilah isteri yang elok.

Tuah lelaki,
Mendapat isteri yang manis mukanya.

Tuah perempuan,
Mendapat suami yang teguh kasihnya.

Wahai anakanda intan pilian,
Tunaikan tugasmu jalankan kewajipan,
Tanggungjawabmu jangan lalikan,
Supaya rumah tanggamu diredhai Tuhan.

13 Pandangan:

tehr Januari 22, 2012  

suami isteri
saling memerlukan
saling melengkapkan

S..U..D..@..I..S Januari 22, 2012  

hebat pesanan ini
kasih sayang
jujur ikhlas
saling hurmat, insyaallah

Hacc Januari 22, 2012  

Maaf OOT dari postingan. Sila kunjungi blog saya, ada 'sesuatu' untuk Anda. Terima kasih.

Yastro Januari 22, 2012  

pantun tang ni yang yas suka sekali...hehehe
"Buruk suami jangan anakanda caci,
Kurang suami jangan dibenci,
Kelemahan suami jangan dicari-cari,
Kesabaran suami jangan diuji."

#Semoga kedua2 belah pihak mendapat untung yang sama rata dlm melayari bahtera rumahtangga...insyaallah pasti akan berkekalan sampai akhir hayat.

Khocet Blog Januari 23, 2012  

kren bnget pantunnya...aq mnyukainya...

Koding Januari 24, 2012  

Jadilah seorang muslimah yang sejati...

remyhazza Januari 24, 2012  

sejuk hati suami kalau dpt isteri mcm nie....

IsmailDotCom Januari 25, 2012  

boleh print simpan ....nanti anak pompuan dah besar boleh guna

orangelover Januari 25, 2012  

menarik..mohon share di facebook saya...suka sangat2!

MaYa MustWany Januari 25, 2012  

nak tunggu anak,lambat lagi..
tak pe..mas pun anak prmpuan..mas guna dulu.terima kasih seri

org muo Januari 26, 2012  

anak2 dah besar... risau jgk bila dah jadi menantu org...kena jaga nama baik diri dan keluarga

Claey Januari 31, 2012  

baik pak, pesannya akan saya ingat :p

kakyon Januari 31, 2012  

anak2 semua dah menjadi menantu org..harap semuanya baik2 belaka..amin.

Teman Setia

This Blog Is Proudly Sponsored By SURF7 Template Modified By Seri Bahasa Proud To Be A Kinabatangan Blogger